“Olen konsulteerinud mitmete koraani põhjalikumalt uurinud moslemitega ja jõudnud arusaamisele, et need ei olnud tõelised moslemid, kes Ameerikas rünnakut läbi viisid, kuna see pole koraani järgi õige tegu,” ütles Toomas Väli ETAle. “Päris paljud islami teadlased varjavad ennast lihtsalt islami loori taha, tegelikult pole aga üldse tegemist moslemitega.”

Toomas Väli sõnul kasutab Ameerika propaganda džihaadi mõistet kurjasti ära väites, et kogu aktsioon on moslemi äärmuslaste korraldatud. “Džihaad tähendab eelkõige oma maa kaitsmist,” ütles Väli ETAle. “Džihaadi mõiste järgi jaguneb maailm kaheks pooluseks: üks on dar al-jihad ehk islamimeelne maailm, teine on aga uskmatute maailm, kus pole islamiusk valitsev.”

Ülemaailmne džihaad ei tähenda ka Eesti parima koraanitundja Üllar Petersoni sõnul tingimata, et kristlased, juudid ja teised tuleks hävitada. “Fundamentalistide arvates, nagu ka traditsionaalses islamis, on kristlastel ja judaistidel õigus säilitada oma usk ja praktiseerida usutavasid aga juhul, kui nad on nõus alluma moslemitele,” ütles Peterson Araabia Seltsi korraldatud seminaril.

“Moslemite jaoks on oluline vahe läbisaamises teise usundi esindaja ja ateistiga — palju suurem patt on nende jaoks, kui inimene on uskmatu,” rääkis Väli. “Kui maal juba valitseb Kristus, siis pole see koht, kuhu on tingimata vaja minna džihaadi läbi viima.”

Džihaad on kaheastmeline: esimene aste tähendab seda, et kõigepealt tuleb võita võitlus iseendaga. Teine aste näitab, et iga moslem tõestab iseennast mitte ainult sõnade, vaid ka tegudega — see on juba välimine. “Teine etapp eeldab seda, et oled läbinud esimese etapi ja enda jaoks kõik selgeks mõelnud,” märkis Väli.

Džihaad välistab Väli sõnul brutaalse vägivalla, kuid ei välista teise vara hävitamist või mingit väga järsku meditatsiooni püha eesmärgi nimel. “Siit tulenebki džihaadi tõlgenduste erinevus: ühed võtavad ühe astme ära, mis annab justkui õiguse tõlgendada koraani omasoodu,” rääkis Väli.