Terras inspekteeris täna kaitseliidu Harju ja Tallinna malevaid ning arutas kaitseliitlastega riigikaitse arengukavas seisvaid ülesandeid.

"Peame kaitseliidu võimalusi senisest paremini ära kasutama," ütles brigaadikindral Terras, kelle sõnul on vajalik senisest enam arvestada kaitseliidu reaalse kiirreageerimisvõimekusega.

"Näiteks kaitseliidu vabatahtlikud lahinguüksused, kes käivad regulaarselt õppustel, on pidevalt reageerimiseks valmis ning neid on võimalik väga lühikese etteteatamisega välja kutsuda." Riigikaitse arengukava näeb ette kiirreageerimisvõime kui ühe olulisima valdkonna arendamist.

Kaitseväe juhataja sõnul näeb riigikaitse arengukava kaitseliitu kaitseväe osana, mil on oma lahinguülesanded. "2015. aastal korraldatavale õppekogunemisele Siil peavad tulema nii Kaitseliidust kui reservist juba täielikult relvastatud ja varustatud üksused," ütles brigaadikindral Terras.

Terras kohtus malevaid külastades Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja Harju maavanema Ülle Rajasaluga, kes said ülevaate malevate ülesannetest ja koosseisust. Brigaadikindral Terras arutas linnapea ja maavanemaga koostöövõimalusi riigikaitseõpetuse läbi viimisel, ametiabi andmisel raskete ilmastikuolude korral ja kaitseväe tehnika kasutamist.

Terras kinnitas, et kaitseliidus on jätkuvalt oodatud teenima kõik riigikaitsest huvitatud hoolimata vanusest, soost ja varasemast ettevalmistusest. Sama oluline kui Kaitseliidu lahinguvõime tõstmine on töö noorkotkaste ja kodutütardega ning riigikaitseõpetuse toetamine. Möödunud aastal osales Tallinna maleva korraldatud riigikaitselaagrites pea 800 õpilast. Kaitseliidu noorteorganisatsioonidesse kuulub kokku 7000 last ja noort.

Kaitseväe juhataja inspekteerib väeosi ja malevaid regulaarselt. Möödunud nädalal külastas brigaadikindral Terras Staabi-ja sidepataljoni ning Mereväebaasi, veebruari algul inspekteerib Kaitseväe juhataja Lennubaasi ning Kaitseliidu Lääne malevat.