Samuti käsitletakse istungil septembris Walesis korraldatava NATO tippkohtumise teemasid ning NATO ees seisvaid arenguid pärast ISAFi operatsiooni lõppu Afganistanis, teatas kaitseväe peastaap.

Kindralmajor Terras toonitas oma sõnavõtus vajadust viia NATO kaitseplaanid vastavusse uue julgeolekupoliitilise reaalsusega, kus Venemaa on ennast ametlikult vastandanud NATOle. "Eestis praegu korraldatav suurõppus Kevadtorm, mis esmakordselt on ka NATO õppuste kalendris Steadfast Javelini nime all, on kindel märk, et liitlased on valmis reaalselt panustama Eesti julgeoleku tagamisse.

Ligi 6000 osalejat üheksast riigist on andnud iga-aastasele suurõppusele uue mõõtme. Koos liitlastega Eesti kaitsmise kokku harjutamine kannab endas nii väljaõppe kui ka heidutuse väärtust. Liitlaste nähtav ning tuntav kohalolek Eestis on tarvilik, et hajutada vähemadki kahtlused kollektiivkaitse toimimise kohalt," ütles kaitseväe juhataja oma ettekandes.

Kaitseväe juhataja tänas NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni ning alliansi Euroopa vägede ülemjuhatajat kindral Philip Breedlove´i selge ning tugeva toetuse eest Eestile.

Kindralmajor Riho Terras, kes on suurõppuse Kevadtorm üldjuht, tegi Brüsselist videosilla kaudu otselülituse õppuse põhijuhtimispunkti Väluste külas Viljandimaal. Kaitseväe juhataja kuulas ära ülevaate viimastest arengutest õppuste raamistikus ning andis juhised peatselt lõppeva Kevadtormi viimaste operatsioonide elluviimiseks.

NATO sõjaline komitee on NATO kõrgeim sõjaline juhtorgan, kuhu kuuluvad kõikide liikmesriikide kaitseväe juhatajad. Komitee ülesanne on NATO sõjalise poliitika ja strateegia väljatöötamise juhtimine, suuniste andmine NATO strateegilistele väejuhatustele ning poliitiliste juhtstruktuuride nõustamine sõjalistes küsimustes.

NATO sõjalise komitee esimehe ametikoht on kõrgeim sõjaväelase ametikoht NATOs. NATO sõjalise komitee esimees kõneleb sõjalise komitee, ehk kõigi NATO riikide kaitseväe juhatajate nimel ja teeb sel viisil NATO poliitilisele juhtkonnale kuuldavaks 28 riigi kindralite ja admiralide - sõjaliste ekspertide hääle.