Kaitseministeeriumi kantsleri Riho Terrase sõnul on käesoleva aasta võidupühal pidulikult avatud monument muutunud tavapäraseks osaks linnaruumist ja meie esindusväljakust, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

„Jutud võidusamba ehitusvigadest on ilmselgelt ülepaisutatud ega vasta enamasti tõele. Ainus lahendamist vajav probleem on monumendi ristiosa sisemine valgustus, mis tellitakse nüüd Tšehhi firma asemel uuelt partnerilt. Võidusamba vorm ja materjaliks olev jäine klaas on oma olemuselt aegumatu, töökindel ning vastab igati algselt kavandatule,“ lausus Terras.

Kuni monumendi sisevalgustuse valmimiseni on plaanis Vabadussõja võidusammast valgustada pimedal ajal lisaks olemasolevatele prožektoritele veel kahe täiendava valgusallikaga. Üks lisaprožektor on ette nähtud võidusamba maa-alal asuvale haljasalale ning teine on kavas paigaldada Vabaduse väljaku maa-aluse parkla laekonstruktsiooni külge.

Täna Tallinnale linnavalitsusele saadetud ajutise valgustuslahenduse projektiga soovib kaitseministeerium linna nõusolekut täiendava valgustuse paigaldamiseks.

„Usun, et koos monumendi autoritega valminud ajutise valguslahendusega kaob vajadus pikaajalisteks aruteludeks erinevates linnakomisjonides. Pakutud lahend on töökindel ning hea tahtmise korral kiiresti ja tulemuslikult rakendatav,“ ütles Riho Terras.