Kaitseväe juhataja kindralmajor Terras kohtus eile Kesk-Aafrika Vabariigis Ucatexi sõjaväebaasis Eesti kaitseväelaste ja rahvusvahelise pataljoni juhtkonnaga ning käis koos jalaväerühmaga patrullis eestlaste vastutusalal Bangui kolmandas ja viiendas linnaosas, teatas kaitsevägi.

"Nii kohalikud liidrid kui Euroopa Liidu ja Prantsusmaa missioonide juhid on meie väikest kontingenti tema olulise panuse eest tunnustanud," ütles Terras, kelle sõnul näitas Kesk-Aafrika missioon, et korraliku konventsionaalse väljaõppega sõdurit võib rakendada ükskõik millistes tingimustes. "Eesti sõdurid on paindlikud ning oskavad kohaneda väga keeruliste olukordadega, sain kinnitust, et oleme valmis osalema operatsioonidel maailma kõigis piirkondades."

Kaitseväe juhataja kinkis vastutusalal elavatele noortele jalgpallituriiniks kümme jalgpalli koos võistluseks vajalike vilede ja vestidega ning kaks jalgratast. Eesti kaitseväelasi tänas ka viienda linnaosa vanem Emmanuel Zanga-Metho, kelle sõnul hakkavad kohaliku eestlaste pakutavast turvatundest puudust tundma. "Eesti sõdurid on head tööd teinud, rühmaülem tundis pea kõiki, keda patrullis kohtasime, linnaosa vanemate positiivset suhtumist meie sõduritesse oli rõõm näha," ütles kaitseväe juhataja sõdureid tunnustades.

Eile kohtus kaitseväe juhtaja ÜRO ja Aafrika Liidu operatsiooni Minusca juhtidega ja Kesk-Aafrika Vabariigi kaitseväe juhatajaga.

Visiidi algul kohtusid kindralmajor Terras ja Mati Raidma Euroopa Liidu missiooni ülema brigaadikindral Thierry Lioni ning Prantsusmaa operatsiooni Sangaris ülema brigaadikindral Eric Desminieresga.

Eesti jalaväerühm ja toetusüksus, kuhu kuulub 50 kaitseväelast teenivad Kesk-Aafrika Vabariigis alates mai algusest. Nende ülesanne on läbi viia julgestus- ja toetusoperatsioone, et vabastada Aafrika Liidu rahuvalvemissiooni ja Prantsuse üksuseid vahetute operatsioonide läbiviimiseks. Jalaväerühma käsutuses on neli soomukit Sisu XA-180. Kontingent naaseb koju augusti lõpus.

Euroopa Liidu sõjaline operatsioon Kesk-Aafrika Vabariigis on kavandatud kestma kuni selle aasta lõpuni. Operatsioonil osalevad Prantsusmaa, Eesti, Hispaania, Holland, Luksemburg, Itaalia, Soome, Rumeenia, Poola, Saksamaa, Läti, Leedu, Ühendkuningriik ja Gruusia.

Kaitseväe juhataja saabub Eestisse tagasi homme.