Kõige enam rikkumisi tuvastati AS-i Tootsi Turvas tegevuses. Nende vastutuses olevate Lavassaare ja Elbu ning Puhatu turbatootmisaladel puudusid turbakaevandamise projekt, arengukava ja riskianalüüs. Tõendamata oli ka vastutavate spetsialistide pädevus. Lisaks paiknes Lavassaare ja Elbu turbaväljal masinate hoiuplats, millega rikuti ohutusnõudeid otse turbatootmisväljal. TJA algatas AS-i Tootsi Turvas poolt tehtud rikkumiste uurimiseks väärteomenetluse, teatas tehnilise järelevalve ameti pressiesindaja.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) viis mais ja juunis läbi Eesti turbamaardlate järelevalvekampaania. Kampaania eesmärgiks oli saada ülevaade ohutusnõuete järgimisest Eesti turbamaardlates ning aidata ettevõtjatel vähendada turba kaevandamisega seotud riske.
Kuivõrd suvisel perioodil on tuleoht turvast kaevandavatele ettevõtjatele üheks suuremaks mureks, kaasas TJA kampaaniasse ka päästeameti.

Kampaania raames kontrolliti üle Eesti kaheksa turbamaardla kaheksat turbatootmisala (Ääsmäe turbatootmisala, Lavassaare ja Elbu turbatootmisala, Rääma turbatootmisala, Puhatu turbatootmisala, Tapa turbatootmisala, Ohtu turbatootmisala, Prääma turbatootmisala, Sangla kütteturba tootmisala), millel kaevandavad kuus ettevõtet. Kampaania valimi koostas TJA erineva suuruse ning üleriigilise tähtsusega turbamaardlatest. Kõikide tootmisalade puhul kontrolliti kohustusliku dokumentatsiooni ja pädevate vastutavate spetsialistide olemasolu ning kaevandamistööde vastavust kaevandamisseadusest tulenevatele nõuetele. Koostöös Päästeametiga vaadati ka turbatootmisväljade üldist olukorda ning tuleohutusnõuete täitmist.

Kaheksast kontrollitud turbatootmisalast ei tuvastatud ühtegi rikkumist vaid Ääsmäe ning Ohtu turbatootmisalal, millel vastutab kaevandustegevuse eest AS Farve.

Vaatamata suhteliselt kuumale ja kuivale suvele pole sel aastal suuremaid põlenguid ja õnnetusi turbaväljadel toimunud. 2009. aastal seevastu toimus TJA-le teadaolevalt 27 põlengut. Päästeameti andmetel olid tuleohutusnõuded kampaania raames kontrollitud ettevõtete poolt täidetud ja valmidus võimalike põlengute operatiivseks kõrvaldamiseks olemas.

Edaspidi teostab TJA turbamaardlate järelevalvet igal aastal turbatootmise hooajal. Turbamaardlate järjepidev kontroll ja avastatud puuduste põhjuste analüüs koostöös turvast kaevandavate ettevõtjatega tagab võimalikult ohutud kaevandamistööd ning maandab sellega seotud riske.

Turbaalad hõlmavad Eesti territooriumist 1,2 miljonit hektarit ehk 22,5 protsenti maismaast. Turvast võib kaevandada vaid nendest maardlatest, mis on kantud riiklikku maavarade registrisse. Praeguseks on Eesti Geoloogiakeskuse poolt kantud registrisse 281 turbamaardlat üldpindalaga 358025 ha ning turbavaruga 1,1 miljardit tonni (46 protsenti arvel olevatest turbavarudest). 2009. aasta lõpu seisuga oli Eesti Vabariigi turbabilansis 279 maardlat, neist üleriigilise tähtsusega maardlaid 6. Eelmisel aastal kaevandati Eestis turvast 64-st maardlast. Kokku 842,3 tuh tonni, mis on 20 protsenti rohkem, kui 2008. aastal.