Maad varakevadel hinnanud LVM Kinnisvara Kuressaare büroo juhataja, kutseline maakler Heidi Puppart on hindamisakte koostades teinud “näpukaid” kinnistuomanike kahjuks, kirjutab ajaleht Meie Maa.

“Lugesin seda hindamisakti mitu korda ja seal on kirjas, et veekogu pole lähedal ja kauplus asub kilomeetri kaugusel. No pole ju nii. Pood on meilt kohe üle tee, sada meetrit ehk tuleb, ja Nasva jõgi on ka siinsamas,” imestas Lahe 1 kinnistu omanik Alfred Idlas.

Kui ta seepeale hindajale helistas, tunnistas Puppart oma eksimust. Akti aga ringi ei tehtud, kuigi hindamisel tõstavad maa väärtust nii veekogu kui kauplus. Idlase 89-ruutmeetrise maa hinnaks määras Puppart 100 eurot ehk 1,12 eurot ruutmeetri eest. Tema maale Nasva kaupluse vastas ehitatakse bussiootepaviljon.

Heidi Puppart ei soovinud asja kommenteerida, vihjates lepingus märgitud konfidentsiaalsusele. “Mina lähtun lepingust ja see ei luba mul andmeid avalikustada,” vastas ta Meie Maa küsimusele.
Lääne maanteeameti Kuressaare esinduse peaspetsialist Toomas Magus ütles eile, et Nasva aleviku 12 kinnistuomanikuga on tal juba võlaõiguslepingud sõlmitud.

Suurima ruutmeetrite arvuga maa, ligi 1400 ruutmeetrit, loovutas Nasva aleviku kergliiklustee alla Leopold Tool. Tema saab selle eest 200 eurot ehk 16 senti ruutmeetrilt. “Maa hindaja määras 13 senti, aga maanteeamet pani 20% juurde ja nii sai 16 senti lõplikuks müügihinnaks,” selgitas Leopold Tool Meie Maale.

Tema on ka notariaalse lepingu juba sõlminud. Raha lubati kahes osas, esimese poole ehk saab sügisel.

Mees on pettunud kooskõlastuse andmise protsessis. “Kui kooskõlastusprojekt ringi käis, kirjutasin sinna, et olen nõus, kui läbirääkimised on tulemuslikud. Sealt aga luges teine pool välja, et kõik on läbi räägitud. Kui hakkasin vaidlema, tehti maanteeametist mulle selgeks, et paraku olen alla kirjutanud ja nüüd ei ole enam teha midagi.”

Tool imestab, et temaga niimoodi käituti. Läbirääkimiste all pidas ta silmas omapoolset hinnapakkumist tahetavale maale, kuid arvestati vaid kahte esimest sõna tema lausest ja need on “olen nõus”. Nüüdseks on ta olukorraga leppinud ega kirjuta kunagi enam ühelegi paberile kergekäeliselt alla. Teda rahustas mõnevõrra ka see, et tema maa pealt maha võetud 30 ruumi küttepuid toodi talle koju kätte.

“Algul viis üks firma kooskõlastust läbi ja pärast lõpp-projekti teine firma. See teine ütles, et kirjuta ainult alla, sul ei ole midagi teha, sulle makstakse kõik välja. Nüüd makstaksegi välja 200 eurot ja hüppa taevasse, kui tahad.” Leopold on olukorraga leppinud veel ka seetõttu, et tema maa oli maatulundusmaa ja suurema osa ajast vee all.

Aga et soliidsed tegijad kergliiklustee alla mineva maa nii odavaks hindasid, mees kevadel ei uskunud. “Oleks mulle kohe algul need numbrid öeldud, poleks ma hakanud üldse mõtlema ja oleksin kirjutanud kohe “ei”. Poleks vaja olnud kusagile omast vabast ajast vormistama minna ega midagi,” arvas Tool.

LVM Kinnisvara: eksperthinnangut koostades ei ole eksitud

LVM Kinnisvara teatas Delfile, et väide, et LVM Kinnisvara Kuressaare poolt koostatud eksperthinnangus on eksitud kinnistuomaniku kahjuks, ei vasta tõele. "Vastavalt lepingule ei saa hindaja avaldada Lahe 1 kinnistu hindamistoimingu
käigus kogutud informatsiooni ja hindamistulemusi mitte kellelegi peale tellijaga kokkulepitud isikute, va juhud kui seadus seda nõuab või kui see on vajalik kindlateks hindamise kutsealaga seotud toiminguteks," teatas LVM Kinnisvara
juhatuse liige Ingmar Saksing.

"Samas saame selgitada selle koostamise põhimõtteid ja metoodikat. Lähtudes EVS 875-12 toodud võrdse kohtlemise põhimõttest on hindamisel kasutatud kõigi sarnaste objektide korral ühesuguseid lähteandmeid. Seetõttu on
tinglikult hoonestamata maatükile leitud turuväärtus kasutatav ainult äralõike hüvitisväärtuse leidmiseks ja mitte millekski muuks otstarbeks.

Lisaks peame oluliseks selgitada, et kõik eksperthinnangud sisaldavad ümbruse üldist kirjeldust. Kinnistute ümbruse veel detailsem kirjeldus eksperthinnangus ei mõjuta kinnistu hindamistulemust. Hindaja peab olema oma töös erapooletu ning
ta ei saa lisada hindamisakti ühe või teise osapoole poolt soovitud detaile või kirjeldust."