“Peaasi on ikka see, et ma ise hinges olen,” meenutas Salme Täht mõne nädala taguseid hetki, kui suure teerulli tekitatud vibratsioon kümne meetri kaugusel teest asuva maja värisema ja vappuma pani, kirjutab ajaleht
.

“See oli hullem kui maavärin! Olin parajasti koeraga toas, kui teerull minu majani hakkas jõudma ning koer värises suurest hirmust samuti. Köögikapp ja kõik, mis seal sees oli, rappus metsikult ja ma kartsin juba, et maja kukub kokku.”

Eakas perenaine pages koos koer Mussaga õue ning jäi sinna paariks tunniks, kuni teerull oma töö lõpetas. “Ma pole elu sees varem midagi taolist kogenud, polnud seal nalja midagi,” ütles Salme Täht. Kui vibratsioon lõppes, märkas Salme oma maja krohvitud seinas kümmekonda pragu, samuti oli vundamendi äär maja seinast kohati lahti löönud.

“Seest ei paista mingeid pragusid, väljast seevastu aga küll,” lausus Salme Täht. “Ma pean nüüd laskma oma korstnajala kah üle kontrollida. Mine tea, äkki sai see kah tee-ehituse käigus viga ja niimoodi võib maja tuld tehes veel põlemagi minna.”

Memme sõnul loodab ta, et puumaja konstruktsioon siiski suuremat viga ei saanud. “Osaliselt on fassaadil roomatt ja mati peal krohv. Krohvi on ta kenasti lahti löönud, aga loodan, et maja konstruktsiooni mitte,” sõnas naine. “Kes mulle selle tekitatud kahju nüüd kompenseerib? Ma saan aru, et tee-ehitajad peavad oma töö ära tegema ja seda uut teed on siia vaja, aga ehitajad peavad ikka meile kah elamisõigust andma, sest Nasva elanikud tahavad ju samuti elada. Suvel polnud ju niigi üldse võimalust õue minna, sest nii metsik tolm oli igal pool. Aknast peaaegu välja ei näinudki, kuna sinna oli kogunenud nii palju tolmu. Aiamarju pidin vähemalt viis korda pesema, et neist üldse mingit asja oleks.”

Teise Nasva elaniku sõnul oli teerull võtnud maja niimoodi vibreerima, et korstnast kukkus kivi välja. Majas arvuti taga istunud poeg oli tundnud, kuidas laud ja arvuti äkki liikuma hakkasid ning kapis olid klaasist asjad klirisenud.

Teeprojekti järelevalvet tegeva Ramboll Eesti järelevalveinsener Aleksander Kollo lausus, et ta kahtleb, et tee-ehitus memme maja kahjustas. “Selge see, et ehitustööd pole maja paremaks teinud, aga minu arust viitab kõik sellele, et need praod võisid ka juba varem olemas olla. Kohati on neid parandatud ja ma usun küll, et enamik on juba varem tekkinud,” ütles järelevaataja.

Aleksander Kollo sõnul on paratamatu, et niivõrd suure projekti puhul tuleb elanikelt ka kaebusi. “Ilma probleemideta ei saa teed ehitada. Põhiline mureobjekt on olnud tolm, kuid selle probleemi oleme lahendanud,” ütles ta. Kuu lõpuks loodavad tee-ehitajad lõpetada teelõigu asfalteerimise. Saare maakonna tänavune suurim tee-ehitusprojekt on kavas lõpetada tähtaegselt, 15. oktoobriks.