Nimelt võttis Tapa vallavolikogu möödunud aasta 4. detsembril vastu koerte ja kasside pidamise eeskirja, mille kohaselt loeti keelatud tegevuseks nii omanikuta looma toitmine kui tema pidamine üldkasutavates ruumides või maa-alal, kui see on vastuolus selle elamu kodukorraga, vahendavad
.

Karmi otsuse õigusliku aluse seadis aga kahtluse alla Eesti Loomakaitse Selts, kes pöördus õiguskantsleri poole avaldusega, kontrollida selle vastavust põhiseadusele ja seadustele.

Õiguskantsler leidiski, et eeskirja punkt riivab põhiseadusest tulenevat inimeste üldist vabadusõigust — luba teha ja tegemata jätta seda, mida isik soovib. Vabadusõiguse kaitseala on aga riivatud, kui seda vabadust mõjutatakse avaliku võimu poolt ebasoodsalt.

Õiguskantsler lisas, et kohaliku omavalitsuse eeskirja kõnealune säte rikub ka kohaliku omavalitsuse seadusega antud volitusnorme, kuna kohalikult omavalitsusel on õigus reguleerida vaid koerte ja kasside omamist ning hulkuvate loomade püüdmist, pidamist ja hukkamist puudutavaid küsimusi.

Tapa vallavolikogule tuleb hiljemalt 5. detsembriks teada anda, kuidas ta on õiguskantsleri märgukirja järginud.