Jaan Tõnissoni Instituudi Korruptsioonianalüüsi Keskuse juht Triin Reinsalu ütles, et uskumatu, kui paljud avaliku sektori esindajad ametlikku teabenõuet lihtsalt ignoreerisid.

Teabenõude said ministeeriumid, kohalikud omavalitsused, riigiasutused, valitsusasutused ja muuhulgas ka Rahvusraamatukogu ja Estonia teater.

“Teabenõue oli erakordselt mahukas, ehk isegi väike väljakutse avalikule sektorile,” ütles Reinsalu. Teabenõudes nõuti vabade ametikohtade arvu, ametiisikute palgajuhendeid ja neile 2003. aastal makstud töötasu inimese kohta, samuti nõuti avansiaruandeid ning sise- ja välislähetuste arvu, -kestust ning makstud tasu.

“Olen saanud sõimata, olen pidanud vaidlema avaliku teabe seaduse põhimõtete üle, olen isegi pidanud põhjendama Jaan Tõnissoni Instituudi vajalikkust,” kirjeldas Reinsalu viimaseid nädalaid oma elust. “Samas olen saanud ka positiivseid telefonikõnesid.”

“Projekti finantseerib Avatud Eesti Fond, kuid see on palju laiem kui vaid teabenõuete esitamine, näiteks analüüsime ka ministeeriumite, riigiasutuste, linnade jne kodulehekülgi,” lisas Reinsalu.

Teabenõudele vastamiseks on aega 5 tööpäeva, erandjuhul, nõude täpsustamiseks saab tähtaega pikendada 15 päevani.

Korruptsioonianalüüsi Keskus tahab analüüsi veebruaris valmis saada.