Selle asemel saab iga täisealine tallinlane 19. kuni 25. märtsini oma hääle anda 40 küsitluspunktis üle linna küsimusele „Kas toetate tasuta ühistransporditeenusele üleminekut alates 2013. aastast Tallinnas ühtse piletisüsteemi liinidel?” vastusega ei või jah.

Küsitluse kahel viimasel päeval saab Tallinna ühissõidukeis tasuta sõita, mida linnavalitsus on põhjendanud sellega, et nõnda saavad ka vähekindlustatud oma arvamust avaldama minna. Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Ants Leemets on 24.-25. märtsiks kõigile Tallinna ühistranspordis sõitjatele tasuta sõidu õiguse andmist nimetanud propagandaks ja demagoogiaks.

Linnavõim tahab tasuta ühistransporti enda sõnutsi selleks, et vähendada liiklusummikuid ja –õnnetusi, säästa tänavaid ning avardada raskes majanduslikus seisus inimeste sõiduvõimalusi. Abilinnapea Taavi Aas on öelnud, et ilmselt kasvaks sõitjate arv esialgu kümne protsendi võrra.

Tasuta sõidule üle minnes tuleks Tallinnal leida piletitulu katmiseks täiendavalt hinnanguliselt 20 miljonit eurot, mis loodetakse katta linna transpordiettevõtete liitmisest ning seni kanalisatsiooni ja veevärgi väljaehitamisele kulunud vahendite arvelt, viimaseid saab kasutama asuda siis, kui linn tasub viimase 12,5 miljoni eurose makse.

Küsitlemise hind linnavalitsusele 228 000 eurot

Küsitluseks otsustas Tallinna linnavalitsus eraldada linnavalitsuse reservfondist Tallinna linnakantseleile 228 000 eurot ning küsitluspunktide töötajate töötasud – 31 000 eurot – tulevad lisaks linnaeelarvest.

Linnaelanike küsitluse läbiviimiseks moodustatakse 40 küsitluspunkti, neist osa asuvad suure kasutatavusega kaubandus-, spordi- ja vaba aja keskustes – näiteks Solarise Keskuses, Rocca al Mare kaubanduskeskuses, Kristiine kaubanduskeskuses, Lasnamäe Centrumis ja Nõmme turul.

Küsitluse teemast johtuvalt on seekord kasutusel ka n-ö mobiilsed küsitluspunktid – sh tramm-kohvik Kadrioru trammide lõpp-peatuses, buss Keskturu väravate juures, troll Kaubamaja juures trollide lõpp-peatuses. Küsitluspunktid avatakse ka Tallinna linnavalitsuse teenindussaalis (Vabaduse väljak 7) ning linnaosade teeninduspunktides.