MTÜ Eesti Patsientide Esindusühing (EPE) väidab, et kui uus õigusabi seadus annab esindusõiguse vaid advokaatidele, siis jäävad inimesed tegelikult abita, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Riigi tasuta õigusabi sihtgrupiks on ju vaesed, puudega inimesed, töötud ja kodutud,” ütles EPE juhataja Pille Ilves. “Meil on tõsine mure, et tegelikult jäävad inimesed abita.”

Neile, kes ise õigusabi eest maksta ei jõua, annab riik õiguslikku abi ning eelnõu järgi saavad seda osutada vaid advokatuuri liikmed.

Justiitsministeeriumi kantsleri Priidu Pärna sõnul pakuvad MTÜ-d nn nišitoodet ehk annavad suulist nõu kitsas valdkonnas: tarbijakaitse, inimõigused, patsiendi õigused, sundüürnike õigused jm. “Uus riigi õigusabi seadus ei keela MTÜ-l õigusabi osutada ja ka vajadusel kohtusse klienti esindama minna, riik saab sellist tegevust rahaliselt toetada, kuid mitte kogu süsteemi rajada MTÜ-le,” ütles Pärna.

Eesti Advokatuuri esimehe Aivar Pilve sõnul on õigusabi andjate ringi kitsendamine õigustatud, sest see tagab õigusabi kvaliteedi.

“Kohtumenetlustega seonduv on niivõrd otsustav ja isiku saatust ja õiguslikku seisundit nii oluliselt mõjutav, et see ei ole koht, kus eksperimenteeritakse või kus keegi käib kätt harjutamas,” ütles Pilv.