"Tasuliste teenuste koormus on streigi ajal oluliselt langenud, " lausus Vool Delfile.

Streigi tõttu on kujunenud erakorraline olukord, kus abi vajavad patsiendid ei pääse eriarsti vastuvõttudele. "Oleme avanud oma võimaluste piires võimalikult palju lisavastuvõtuaegu, sealhulgas muutnud ära tasulised ajad ja teenindame patsiente haigekassa hinnakirja ja regulatsiooni alusel. Me teeme juba aastaid igal hilissügisel haigekassa formaadis ületööd, millest enamusosas kahjuks jääb haigekassa poolt tasustamata," kinnitas Vool ning avaldas lootust, et haigekassa arvestab õiglastel tingimustel Medicumi arstide reaalselt tehtud töömahtudega ja toetab meie patsiente.

"Tasulisena oleme Medicumis pakkunud patsientidele neid vastuvõtuaegu, mida riik haigekassa kaudu ei rahasta. Meie vastuvõtuvõimsus on oluliselt suurem kui riigi poolt rahastatud osa, kuid me ei ole soovinud personali koondada, seda enam et tegelik nõudlus arstiabi järele meie teeninduspiirkonnas on suur ja aina kasvab. Siit ka olukord, kus sama arsti juurde on olnud võimalus pääseda samal päeval nii haigekassa raha eest kui tasulise patsiendina, tasuline on see koolitatud spetsialisti aeg, mida riik haigekassa kaudu ei rahasta," selgitas Vool.

Ta märkis ka, et koormus on Medicumis tuntavalt tõusnud. "Emotsionaalselt on meie kolleegidele - arstidele, õdedele, hooldajatele - raske mõista, miks on meedikute streigi valguses tehislikult loodud näiline era- ja riigimeditsiini vastuolu kuvand. Ka Medicum põhineb suuresti riigi rahastamisel, seda haigekassa lepingu kaudu. Oleme haigekassale samasugune lepingupartner koos kõigi õiguste ja kohustustega kui iga teine lepingupartnerist tervishoiuettevõte."

Medicumi personal on veendumusel, et käibefraasidena "era" ja "riigi" vastandamine on patsienti eksitav ja meedikuid lisaselgitamistega koormav teemakäsitlus, täpsustas Vool.

Vool rõhutas, et Eesti raviasutustes ei ole riigitöötajatest arste. Riigitöötajateks saab pidada kiirabiarste, tervisekaitsearste, arst-residente ja veel mõnesid erialasid.

Põhja-Eesti regionaalhaiglast kinnitati Delfile, et kui arst streigib, siis ei saa ta teha ka tasulisi vastuvõtte. 1. oktoobrist alates ei registreerita patsiente nii esmastele, korduvatele kui ka tasulistele vastuvõttudele kõikides Tallinna streikivates haiglates.