Püsiplanetaariumi loomise idee sai uue hinguse nädal tagasi, mil Hansapank andis konkursil “Paneme tähed särama” jagamisele läinud miljonist kroonist ligi viiendiku planetaariumi loomiseks.

“Kokku vajame umbes miljon krooni, Hansapangalt saadud 190 000 krooniga saame aga juba oma tööd alustada,” rääkis Ahhaa-keskuse projektijuht Tiiu Sild Tartu Linnalehele. Tema sõnul pole võimatu, et mõne aja pärast soovib Hansapank või mõni teine ettevõte ehk meid veelgi toetada.

Sild ütles, et püsiplanetaariumi soovitakse ehitada Toomemäele Tähetorni kõrval asuvasse vanasse Petswalli vaatlustorni. Selleks tuleb praegune torn muinsuskaitsega kooskõlastades ehitada suuremaks ning paigaldada sinna moodne projektor. See võimaldaks vaadelda tähistaevast ka lõunapooluselt vaadatuna. Silla sõnul muudetakse planetaarium ühtlasi 70 inimest mahutavaks auditooriumiks.

“Tähetorni vaatlused on Tartus kogu aeg olnud, kuid alati on oht, et kuskilt tuleb mõni pilv, mis vaate varjab,” ütles Sild. “Selle vältimiseks ongi planetaariumid, kus luuakse simulatsioon. Praegu on Ahhaa-keskusel olemas väga hea projektor, kuid tähetornis pole selle kasutamiseks tingimusi, sestap tuleb kuskil need tingimused luua.”

Planetaariumi oleks Silla sõnul tarvis nii kooliõpilastele kui ka linnale. Tartu oleks niimoodi unikaalses seisus, sest praegu pole Silla sõnul kogu Baltikumis ühtegi püsiplanetaariumi.

Sild lisas, et planetaariumi valmimiseks pole tähtaegu veel seatud, sest kõik seisab raha taga.

Hansapanga suhtekorraldusjuht Ando Noormets ütles, et projektikonkursi korraldajaile näis planetaariumi loomise idee väga sümpaatne ning esialgne summa on antud selleks et näha, kuidas projekt käima lükatakse.

Tartu abilinnapea Hannes Astok lubas, et linn kavatseb kindlasti planetaariumi ideed rahaga toetada, kuid lisas, et konkreetsematest summadest räägitakse kahe nädala pärast Ahhaa-keskuse nõukogus.

“Linn on igal aastal keskust toetanud poole miljoni krooniga. Kui tegu on püsiväärtusega projektiga, siis lööme kindlasti kaasa,” ütles Astok.