Rahvusvahelisel võistlusel tuleb iga riigi esindusel 4,5 tunni jooksul lahendada kokku 20 erinevatesse matemaatika valdkondadesse kuuluvat ülesannet.

Võistlusülesanded on komplekteeritud rahvusvahelise žürii poolt kõigi osalevate riikide poolt saadetud ülesannete põhjal.

Piiratud ajaressurss ja võistlusülesannete mitmekesisus paneb viieliikmelistes võistkondades lisaks matemaatikateadmistele ja loovusele proovile ka meeskonnatöö oskused.

Eestit esindav võistkond komplekteeriti 6. oktoobril toimunud TÜ teaduskooli sügisese lahtise matemaatikavõistluse tulemuste põhjal.

"Eesti läheb võistlusele vastu kogenud ja treenitud meeskonnaga, kuhu kuuluvad õpilased on mitmeid kordi esindanud Eestit nii matemaatikas kui teistes ainetes," ütles TÜ teaduskooli direktor Viire Sepp.

Sepp lisas, et ka võistkonna mentorid, TÜ doktorant Oleg Košik ja üliõpilane Kairi Kangro on gümnaasiumiõpilastena rahvusvahelistel olümpiaadidel osalenud.

Eesti võistkonda kuuluvad Jaan Toots, Janno Veeorg ja Sandra Schumann Tallinna Reaalkoolist, Aleksandra Jartseva Tallinna Tõnismäe Reaalkoolist ning Kaur Aare Saar Hugo Treffneri Gümnaasiumist.

Kodumeeskonna ettevalmistus on olnud põhjalik. Võistkonnale korraldati novembri algul TÜ teaduskoolis täiendav treeningsessioon, mille raames peeti proovivõistlus, kus esindusvõistkonna vastaseks olid Eesti tugevamate reaalkallakuga koolide ja matemaatikaolümpiaadi vilistlaste võistkonnad.

Rahvusvahelisest võistlusest võtavad osa koolinoored Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist, Poolast, Saksamaalt, Venemaalt ja Islandilt. Võistluse tulemused tehakse teatavaks 11. novembril kell 17 AHHAA teaduskeskuses toimuval pidulikul lõpetamisel.

Tänavu 23. korda peetav matemaatikavõistlus Baltic Way sai alguse kolme Balti riigi algatusel 1990. aastal. Nimevalikuga sooviti jäädvustada 1989.a. Balti keti toimumist. Eesti võõrustab võistlust 4. korda, ka kõigil eelnevail kordadel (1991, 1994, 2002) on võistlus läbi viidud Tartus.

Võistluse korraldamisel teevad koostööd Tartu Ülikooli teaduskool, matemaatika- ja informaatikateaduskond ning Eesti Matemaatika Selts. Matemaatikavõistluse läbiviimist toetavad Haridus- ja teadusministeerium, Skype Technologies OÜ, Nortal (endine Webmedia), Cybernetica, AS Kalev, Tartu Kultuurkapital.