"Otsisin välja EP valimiste järel läbiviidud valimisküsitluse andmed (mai-juuni 2014, Saar Polli poolt läbiviidud, 1000 vastajat, valimisealised, valimisõigusega inimesed), et aru saada teguritest, mis seletavad kooseluseaduse vastasust," kirjeldab Vassil enda analüüsis. "Täpset mõõdikut ei olnud, seetõttu keskendusin küsimusele, mis esitas uuringus osalenutele järgmise väite “Samasooliste abielu võimaldav seadusandlus on hea”," lisas ta.

Esiteks leidis Vassil, et samasooliste abielu võimaldavat seadusandlust toetavad noored eesti keele rääkijad. "Teiseks, e-hääletajad ning need, kes on rahul demokraatia toimimisega, on tõenäolisemad kooseluseaduse toetajad kui tavahääletajad ning need, kes ei ole rahul demokraatiaga," leidis Vassil.

Kolmandaks toetavad sotside ja Reformierakonna valijad kooseluseadust suurema tõenäosusega kui Keskerakonna valijad. IRL-i valijad toetavad Vassili analüüsi tulemusel kooseluseadust väiksema tõenäosusega kui Keskerakonna toetajad.

Isiksuseomadustest ennustab kooseluseaduse toetamist avatus uutele kogemustele. Vassili sõnul ei näidanud paljud tunnused, mille kaudu ta esialgu toetust seletada ootas, mingit seost, sh haridustase, abielustaatus, religioossus, sissetulek ning teised isiksuseomadused.

Vassili järelduse kohaselt on antud küsimuses tegemist peamiselt põlvkondade- ja osaliselt kultuuridevahelise väärtuskonfliktiga.

Kristjan Vassili analüüsi täpsema arutluskäigu, järelduste ja graafikuga saab tutvuda SIIN.