Uus kord ühtlustab nõudeid lastevanematele, kellel on õigus lasteaiakohale Tartu linnas. Kui varem olid nende seas eraldi välja toodud ülikoolide õppejõud ja üliõpilsed, siis nüüdsest on õigus kohale kõigil lastel, kelle vanematest vähemalt ühel on registreeritud elukoht Tartu linnas. See on vajalik, et linnal oleks ülevaade, kui palju lastega peresid reaalselt Tartus elab, ning oleks võimalik planeerida vajalikke teenuseid ja infrastruktuuri, teatas Tartu linnavalitsus.

Kogu lasteaiakohtade menetlus on viidud veebipõhisesse infosüsteemi ARNO, nii kohataotlus ja -pakkumine kui ka selle vastuvõtmine. Valdavalt ei ole arvuti kasutamine Tartu lapsevanemate jaoks probleem, kuna enamik neist kuulub nooremasse põlvkonda ja on saanud vastava hariduse. Põhimõtteliselt on võimalik täita avaldused endiselt ka paberkandjal, nii et andmete sisestamisega aitaksid linna haridusosakonna töötajad, kuid see on pigem erandlik võimalus, mille kasutamiseks peaks olema selge põhjus.

Ehkki uue korra pealkirjas on mainitud vaid vastuvõttu ja väljaarvamist, määratleb see ka lasteasutuses koha kasutamise üldised tingimused: alguspäeva, lapse toomise ja viimise, asenduskohad, rühmade vahetamise, tasumise jms.

Kohajagamise põhimõtetesse on lisandunud reegel, mille kohaselt on õdedel-vendadel õigus pääseda samasse lasteaeda eelisjärjekorras. Loomulikult tuleb ka seejuures arvestada, et kui kohta soovib õe-venna lasteaias rohkem vanemaid, kui on kohti, siis ei saa lasteaed vanemate soovi kohe rahuldada. Samuti pakutakse eelisjärjekorras kohta Tartu lasteaia Naerumaa Mesipuu maja sõimerühmas kohta kasutavatele lastele. Kõik teised saavad kohad üldise järjekorra alusel, arvestades jagamise hetkeseisuga teadaolevaid järgmise õppeaasta vabu kohti, laste vanust ja õppekeelt ja võimalusel muid eelistusi.

Oluline uuendus on võimalus kasutada lasteaiakohta osaajalisena. Selle aluseks on kokkulepe aegades ja tingimustes, otsuse langetab lasteaia direktor. Eeldus on, et ühte kohta soovib osaajaliselt kasutada vähemalt kaks last, kes summeerituna kasutavad täisajalist kohta. Vastasel juhul tekitaks arvukad osaliselt täidetud kohad probleeme lasteaedade täitumuse, töökorralduse ja kohtade planeerimisega. Kuna võimalus on uus, ei ole veel teada, kui paljud lapsevanemad seda reaalselt kasutada soovivad.

Lasteaia- ja hoiukohtade pakkumisel jätkab Tartu linn koostööd erasektoriga, et tagada kõikidele linnakodanike lastele vajalik lasteaia- või hoiuteenus. Siingi on juba varem loodud vanemate huve arvestav võimalus kohatasude ühtlustamise näol.

Praegu jätkub lasteaedade komplekteerimine uueks õppeaastaks.