„Kui ma vaatan teisi Eesti kiviaegseid matuseid, küll mõnevõrra hilisemaid, siis sellist hulka inimesi ühte hauda üldjuhul ei ole maetud,” märkis kaevamistöid juhtinud Tartu ülikooli arheoloogiadoktorant Mari Lõhmus, kelle sõnulsõnutsi võisid kaheksa meest olla matmise ajal umbes 40-aastased, kaks neist aga nooremad, 20-aastased, kirjutab Eesti Päevaleht.

Lõhmuse sõnul on meestele surma toonud vigastusi skelettidelt keeruline tuvastada, sest vanad haprad luud on viimase sajandi lebanud kartulipõllu all.

Lõhmus leidis koos kursuseõega Veibri külast 2006. aastal nelja inimese luustikud, radiosüsiniku meetodi abil tuvastati nende vanuseks umbes 7200 aastat. See tähendab ühtlasi, et tegemist on vanima matusega Eestis. „Ma arvan, et see matus, mida ma täna kaevan, võiks olla sama vana,” märkis Lõhmus.

Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi juhataja Aivar Kriiska sõnul on välja kaevatud mitmikmatus haruldane nii Läänemere ümbruses, Ida-, Põhja- kui ka Kesk-Euroopas.

Samuti nagu neli aastat tagasi leitud haua puhul, ei olnud ka seekord surnutele hauda ühtegi eset kaasa pandud — peale skelettide on seni leitud vaid väike tulekivikild.

Esialgu lähevad skeletid Tartu ülikooli arheoloogia õppetooli luuhoidlasse, kus algab nende põhjalikum uurimine.