Kultuuriminister Rein Lang ütles kultuuriministeeriumi teatel, et riigi ülesanne on tagada Eesti kunstipärandi kui riigivara säilimine ja tagada sellele võimalikult lai juurdepääs.

„Eestis on mõistlik koondada riigile kuuluvate kunstimuuseumide tegevus ühise juhtimise alla, seda enam kui nende põhiülesanded on sarnased. Eesti kunstimuuseumil on oma restaureerimiskeskus, ka omavad nad väga arvestatavat rahvusvahelise koostöö kogemust, kõik need võimalused toetavad Tartu kunstimuuseumi varade paremat hoidmist ja tutvustamist. Seega on perspektiivis mõttekas Tartu kunstimuuseum viia Eesti kunstimuuseumi struktuuri ja muuseumist saab Tartus filiaal,“ ütles Lang.

Kultuuriminister kinnitas, et Tartu kunstimuuseumi näitustemaja ehk nn viltune maja jätkab kunstimuuseumina ning jääb tartlastele ja teistele kunstihuvilistele avatuks. Tartu linnaga jõuab ministeerium edasise koostöö osas kindlasti kokkuleppele. „Kindlasti tuleks muuseumikogusid senisest palju enam huvilisteni tuua ja nn viltuses majas eksponeeritakse edaspidigi nii Tartu Kunstimuuseumi kogusid kui ka korraldatakse muid näitusi. „Tõhusam koostöö Eesti Kunstimuuseumiga toob Tartusse kindlasti veelgi laialdasemat ja põnevamat ülevaadet kunstipärandist kui praegu. Ühtlasi loodame näitusetegevuse elavdamise osas heale koostööle ka Tartu Ülikooliga,“ sõnas Lang.

Ministri sõnul on Tartu kunstimuuseumi kunstipärandi kehvad hoiutingimused Vallikraavi tänaval murettekitavad, mistõttu ei pea riik võimalikuks muuseumi jätkamist Vallikraavi majas. Praegu muuseumi kasutuses oleva Vallikraavi tänava hoone renoveerimine ei ole otstarbekas ja pikas perspektiivis ei ole välistatud koostöös linnaga Tartusse uue kunstimuuseumi rajamine, kuid jutt saab olla ikkagi kunstimuuseumi filiaali tegevuskohast, mitte konkureeriva iseseisva riigiasutuse ehitamisest.

Sel reedel arutavad Tartu kunstimuuseumi ja Eesti kunstimuuseumi direktorid edasisi võimalikke tegevusi.