Tartu linnavalitsusele esitatud dokumentide järgi käisid Kompus ja Rammul näiteks 2011. aasta jaanuari lõpus Austrias tutvumas kohalike ametikoolide infrastruktuuri ja tööpõhimõtetega. Reisil tekkinud kulude eest lasid mehed maksta tööandjal ehk Tartu linnal. Juhuslikult sattus täpselt samasse aega ka Obertilliachis toimund Dolomitenlaufi suusamaraton, millest Kompus osa võttis. 

Paar kuud hiljem läks Kompus tööreisile Soome, kus ta pidi osalema Tartu KHK ja Oulu ametikooli vahelise õpilasvahetuse programmi arutelul. Kuigi kohtumised pidid toimuma Oulus, ööbis Kompus hoopis sealt ligi 280 kilomeetrit eemal asuvas Nurmese asulas. Selle põhjuseks oli asjaolu, et ta osales ka 60-kilomeetrisel Vuokatti hiihto suusamaratonil, mis asus Nurmesele oluliselt lähemal kui Oulu.

Täpselt sama asi kordus ka aasta hiljem, kui Kompus käis lähetusel Soomes Turus, kuid ööbis sealt ligi 470 kilomeetrit eemal asuvas Pyhajärvis, et osaleda 40-kilomeetrisel Helenan-hiihto suusamaratonil.

Kõikide nende tegevuste eest (v.a. suusamaratonide pilet) lasi ta maksta Tartu linnavalitsusel. Sinna hulka kuulusid majutuskulud, päevarahad, bensiinikulu, samuti sõideti Tartu KHK-le kuuluva sõiduautoga. Tegevuse käigus võltsisid mõlemad toonased ametiisikud dokumente.

Kohtutoimikutes olnud meilivahetusest nähtus, et kuigi pealtnäha vormistati sõidud tööreisideks, korraldati neid pigem siiski eesmärgiga osaleda suusamaratonidel. Sellele viitas kohtus ka prokurör Sirle Melk.

Eelmise aasta 20. juunil mõistiski Tartu maakohus mehed süüdi. Kompus mõisteti süüdi omastamises, kelmuses, dokumendi võltsimises ning võltsitud dokumendi kasutamises. Selle eest sai ta karistuseks tingimisi vangistuse üheks aastaks ja neljaks kuuks 3-aastase katseajaga. Kusjuures üheaastase keeluga töötada materiaalsete väärtuste korraldamise õigust omavatel ametikohtadel.

Rammuli mõistis kohus süüdi omastamises, dokumendi võltsimises ning võltsitud dokumendi kasutamises. Talle määrati karistuseks kaks kuud ja 20 päeva vangistust 3-aastase katseajaga. Samuti rahuldati nende vastu esitatud Tartu linna tsiviilhagi. Mehed kaebasid küll otsuse edasi, kuid kõrgema astme kohtud nende taotlusi ei rahuldanud.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juhi Mati Ombleri sõnul on see õpetlik juhtum, mis näitab, et juhtivatele kohtadele värbamisel tuleb inimesi hoolega valida. „Haridusasutuse juht on eeskujuks paljudele, sealhulgas õpetajatele ja õpilastele. Kõrgel ametikohal oleval töötajal lasub ka kõrgendatud ootus eetilise ja ausa käitumise suhtes.

Viimase kolme aasta jooksul on büroo uurinud mitmeid kriminaalasju, kus haridusasutuste vara ja vahendeid on omastatud. „Oleme sarnastele korruptsioonijuhtumitele jälile saanud ning need edukalt lahendanud, kuid olukorra paranemiseks ei piisa üksnes politsei tööst ning kurjategijate karistamisest kohtus. Korruptsioonile ei ole ühiskonnas kohta, kuid selles osas näib, et on veel pikk tee astuda.“

Kompuse kriminaalasi näitas, kui kergesti on ebaausale teele läinud ametnikul võimalik asutuse raha kasutada talle endale huvipakkuvatest üritustest osa võtmiseks.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ootab vihjeid võimalike korruptsioonijuhtumite kohta e-postiga, telefoni teel või tavapostiga. „Iga infokild loeb ning esmapilgul tähtsusetuna näivad vihjed võivad kogumis aidata kaasa probleemide ilmsikstulekule ja ebaausate töötajate vastutusele võtmisele,“ selgitas Ombler.

Korruptsioonikuritegude büroole saab korruptsioonivihjeid saata e-postiga: korruptsioonivihje@politsei.ee; automaatvastajale helistades: 612 3657 või ka tavapostiga: Tööstuse 52, 10416 Tallinn.