Meedias leidis üleeile laia kajastust, et Valga sünnitusosakonna sulgemise otsene tagajärg oli see, et meedikud aitasid lapse ilmale tuua maantee ääres. Valgast pärit naist poleks jõutud Tartu Ülikooli kliinikumi sõidutada.

Antud vahejuhtum tuli avalikkuse ette, kuna kiirabibrigaadi liige jagas päev varem Facebookis pilti koos tekstiga: "Positiivne päeva algus :) Hommikul 6:43 aitasime metsavahel autos ilmale uue ilmakodaniku Mia - palju õnne."

Esmaspäeva õhtul postitus kustutati. Tartu kiirabi juhataja Ago Kõrgvee kinnitas siis Delfile, et pole välistatud, et see töötaja jääb isegi ametist ilma.

Täna hommikul ütles ta, et töötaja jätkab ametis, ent järgneb arenguvestlus ja karistus. "Ilmselt piirdume noomitusega. Kõige olulisem, et töötaja ise aru saaks, et pole sobilik nii käituda." Olete temaga vestelnud, on ta vabandanud? "Loomulikult on. See pole sobilik käitumine kiirabis ja meditsiinis laiemalt. Vastasel juhul kaob usaldusväärsus."

Kõrgvee viitas andmekaitseseadusele ja delikaatsete isikuandmete töötlusele. "Patsiendi ja meditsiinitöötajate konfidentsiaalsuse alused. Kui lähete ise arsti juurde, kas tahaksite, et ta teie pildi kuskile riputab," küsis ta teoreetiliselt.

Antud juhul tegi pildi lapse isa ja andis kiirabitöötajale loa see avaldada. Kõrgvee leiab, et see ei loe. "Kui vanemad tahavad pilti jagada, saavad nad seda ise teha. Pilt on kõige ehedam isiku tuvastamise moodus, kiirabi ei hakka sotsiaalmeedias seda infot jagama. Nii ei sobi."

Tahtnuks sünnitada koduhaiglas

Lapse isa märkis üleeile Delfile, et perel pole kiirabitöötajatele mitte mingeid pretensioone. "Kõik oli kooskõlastatud," rõhutas ta ja ütles, et on valmis ka ise kiirabitöötaja eest välja astuma.

Paar oleks tahtnud sünnitada koduhaiglas, ent see pole 1. juulist enam võimalik. Just siis sulges sealne sünnitusosakond uksed. "Ma olen ka vihane, et Valga sünnitusosakond kinni pandi."