„Ma ei tea ühtegi riigijuhti peale Toomas Hendrik Ilvese, kes loeks ajalehte Postimees, seega saan küsimusele vastata vaid ühel viisil – mitte kuidagi ei mõjuta,“ ütles Tarand Eesti Päevalehele.

Endine välisministeeriumi kantsler Tarand ei pea Ilvese tooni USA diplomaatidega suheldes sugugi ebatavaliseks, kuna sõbralike riikide esindajad — eriti kui tegu on liitlastega ja õhtumaise kultuuriga — ajavad omavahel ikka otsekohest juttu, mitte ei vehkle nn liblikate keeles.

„Seega on otsekohene jutt alati palju arvestatavam ning sihipärasem kui mõttetu keerutamine ja ebasiiraste ülistusfraaside kasutamine. Vaat kui meie president oleks väidetavalt lausunud, et endised kommunistid on imearmsad süütalapsukesed ja maadevahetustehingud Eesti riikluse kõrgeim eesmärk, siis muutuksin vähemalt mina üsna murelikuks,“ kommenteeris eurosaadik.

Tarand ei usu, et Wikileaksi lekkinud dokumendid diplomaatide käitumist eriti mõjutavad, sest neile makstakse päris normaalset palka ning väike punastamine ja võimalik, et ka kelleltki vabanduse palumine käib palga sisse.