Euroopa Parlamendi Balti-Euroopa töörühm saatis täna kirja Euroopa Komisjoni keskkonnavolinikule, juhtides tähelepanu asjaolule, et Nord Streami eile avaldatud keskkonnamõju uuring erineb oluliselt Soome poolt tehtud uuringust.

Kirja ühe koostaja, Euroopa Parlamendi sotsiaaldemokraadist liikme Andres Tarandi sõnul juhib kiri erilist tähelepanu Nord Streami riskihinnangule, mis puudutab merepõhja setetele mõju avaldavaid saastajad.

"Samal ajal kui Nord Streami uuringul on andmeid 30 miini kohta merepõhjas, on Soomel andmeid 900 osas. Selline suur erinevus toob kaasa tõsiseid keskkonnamõjusid ehitustööle Läänemeres. Nende miinide plaanitud lõhkamised tekitavad tõenäoliselt tõsiseid kekskonnakahjusid. See puudutab eriti miine, mis asuvad merepõhja alumistes kihtides, mida on juba reostatud Soome paberimajanduse poolt selles regioonis aastatel 1940 - 1989. See kiht sisaldab ohtlikke dioksiine," ütles Tarand.

Tarandi sõnul on väga tõenäoline, et ehitusprotsess põhjustab põhjakihtide märkimisväärset segiajamist ja suure koguse tsemendi valamine juba saastatud Läänemerre põhjustab edasisi tõsiseid keskkonnaprobleeme mere ökosüsteemile. "Lisaks on erapooletud keskkonnaspetsialistide mudelid näidanud, et ehitustööde tulemusena tõuseb Läänemeres pH kontsentratsioonitase," rõhutas Tarand, selgitades, etkõrge pH tase Läänemeres on juba viinud sinivetikate tekkele.

Tarandi arvates on eelnevat arvestades väga oluline näha Venemaa tehtud keskkonnamõju uuringut, mis väidetavalt on valmis saanud aasta tagasi, aga ei ole avalikkusele kättesaadav. "Meid on ees ootamas ökokatastroof Euroopa Liidu vetes ja seda on täielikult ignoreeritud eelpool mainitud uuringutes," lisas Tarand.