Tarand lausus, et palju on nurinat olnud debati puudumise üle. "Vaadakem tõele näkku, kui ma poleks andnud nõusolekut kandideerimiseks, siis poleks isegi seda debatti tekkinud," lausus Tarand, kelle sõnul on nüüd nii eksperdid kui inimesed omavahel saanud sel teemal mõtteid vahetada.

Pahameelt tema kandideerimise üle on Tarandi sõnul väljendanud Lauri Vahtre ja Ivo Rull, ent näiteks president Toomas Hendrik Ilves ise väljendas heameelt ta kandideerimise üle.

Ta lisas, et praeguse seisuga tundub talle, et vajalikud kümme häält riigikogus on õnnestunud ära veenda, et riigikogus presidenti ära valida ei saa. "Olen seda seni hoolega varjanud," teatas Tarand rahulolevalt.

Ta selgitas, et on hoogsalt kohtunud paljude riigikogu liikmetega erakondadest, kes ametlikult on lubanud toetada valimistel Ilvest. Tema sõnul on presidendivalimistel Ilvese toetamise otsus tehtud nii Reformierakonnas, IRLis kui SDEs üsna kitsas ringis ja erakondade otsustajad pole päris kindlad, kas nende riigikogu fraktsioonide liikmed ikka käituvad, nagu neile ülaltpoolt öeldakse.

"Minu meetod riigikogu liikmetega suheldes ei saa küll olla selline, et ma luban kellelegi suursaadiku kohta Monogoolias või Eesti Loto nõukogu liikme kohta," lausus Tarand.

Tarand rääkis, et käis hiljuti ka USA saatkonnas suursaadikuga juttu ajamas. Ta lausus, et väga põhjalikult ei kavatse ta sellest rääkida, ent lisaks tema arvamuse küsimisele tutvustati talle ka USA saatkonna enda analüüsi sellest, mis presidendivalimistel juhtuda võiks. "Oli sõbralik ja särtsakas tunnike," ütles Tarand.