Tarand nimetas 14 EL-i liikmesriigi hoiatust katkestada suhted paremradikaalse Austriaga ajaloolise taustaga tegevuseks.

"Austria paistis kunagi ajaloos silma ühe kaprali (Adolf Hitler - BNS) võimuletulekuga, kes suutis asju omas suunas pöörata, ja see mängib nüüd ikka veel mingit rolli," sõnas Tarand. "Samas on EL nüüd võtnud oma eesmärgiks suurte sõdadeta läbi ajada ja peab selleks vahetevahel ka üldtunnustatud demokraatlikke väärtusi tõlgendama."

Tarand nentis, et Austria vabade valimiste tõlgendamine EL-i liikmesmaades on liidu jaoks üheks demokraatia raskemaks küsimuseks.

"Ühelt poolt on selge, et rahva tahe ja vabad valimised on pühad, teisalt võib rahva tahe jälle aeg-ajalt metsa minna, nagu me mäletame ka sõjaeelsest Eestist, vapside ajast," sõnas Tarand.

Tema sõnul peaks Eesti EL-i kandidaatriigina võtma Austria ja EL-i suhete teravnedes ettevaatlikult tasakaaluka hoiaku kõigi liikmesmaade suhtes.

14 EL-i riiki hoiatasid esmaspäeval Austriat, et võivad külmutada suhted Viiniga, kui uude valitsusse pääseb paremradikaalne Vabaduspartei.

EL-i eesistujamaa Portugali tehtud avalduses teatasid 14 liikmesriiki ka, et loobuksid toetamast austerlaste kandidatuure ametikohtadele rahvusvahelistes organisatsioonides ning Austria suursaadikuid võetaks EL-i pealinnades vastu vaid "tehnilisel tasandil".

"Portugali peaminister teavitas nii Austria presidenti kui ka kantslerit /.../ Euroopa Liidu 14 riigi ühisest reaktsioonist juhuks, kui Austrias moodustatakse valitsus, millesse kuulub Vabaduspartei," seisab avalduses.

"14 liikmesriigi valitsused ei loo ega aktsepteeri mis tahes ametlikke kahepoolseid poliitilisi kontakte Austria valitsusega, millesse kuulub Vabaduspartei," lisati teates.

Jörg Haideri partei on lõpetamas kõnelusi konservatiivse Rahvaparteiga ning kavatseb veel sel nädalal sõlmida koalitsioonileppe, millega lõpeks sotsiaaldemokraatide 30 aastat kestnud valitsusaeg.