“Edasi tuleb pumpamise tsükkel, õli kogutakse pindmisesse kihti, et selle sealt kätte saaks, vesi elimineeritakse ja õli paigutatakse mahutitesse,” kirjeldas Tapa linnavalitsuse ehitusosakonna juhataja Jaan Viktor Eesti Päevalehele töö käiku.

Tema sõnul saavad lõhutud kaevude omanikud omale uued kaevukonstruktsioonid.

Tapa linn andis pumpamiseks 17.000 krooni. Tööde kogumaksumus on üle 70.000 krooni.

Puudujääva osa saamiseks on linn teinud taotluse keskkonnainvesteeringute keskusele. Mavesi töömeeste sõnul kogu probleemi väljapumpamisega ei lahenda, kuna maapinda lubjakivilõhedesse on talletunud väga palju lennukikütust.

“Kui vesi tõuseb normaalsele kõrgusele, siis probleeme ei teki. Kütus kerkib pinnale siis, kui põhjavesi on madal,” selgitasid nad.

Piiri tänava maja number 5 elanikud on kümne päeva jooksul ise oma kaevust ligi 300 liitrit petrooleumi välja pumbanud.

Keskkonnainspektsioon avastas septembri alguses Tapa linnas kaevudest Vene lennuväest maha jäänud petrooleumireostuse. Keskkonnainspektsiooni juhtivspetsialist Toomas Liidja ütles ETAle, et Tapa kaevudes avastati petrooleum ilmselt kuivadest ilmadest alanenud põhjavee taseme tõttu, kui linna alustest reostuskolletest imbus petrooleum põhjaveekihtidesse edasi.

Liidja sõnul tehti viimaseid Tapa kaevude puhastustöid paar aastat tagasi.

“Suurem osa linna saab siiski vett tsentraalsest veevärgist, kuhu vesi jõuab linnast kaugemalt. See vesi on joogikõlbulik,” ütles Liidja. Kaevuvett on elanikud kasutanud peamiselt kastmiseks.