Võõrkeeleeksamite osas on märgata suuremat huvi eri võõrkeeleksamite valimisel.

Aasta-aastalt esitab üha enam noori vajalikku keeloskustaset kinnitava tunnistuse. Kasvanud on eksaminandide arv, kes võõrkeeleeksamil B2 taseme saavutavad.

Eesti keele eksami keskmine tulemus oli 62,2 punkti ja eksamit tegi 6529 eksaminandi. Tipptulemuse ehk 100 punkti saavutas tänavu kolm õpilast ja ükski eksami sooritanutest läbi ei kukkunud, väikseim tulemus oli 5 5 punkti.

Eesti keele riigieksam on toimunud praegusel kujul, kaheosalisena, juba kuue aasta jooksul. Aastate jooksul on tulemus olnud stabiilne, tänavune keskmine tulemus sarnaneb eelmiste aastate omdega. 2017. a oli keskmine tulemus näiteks 62,9 punkti.

Eesti keele teise keele riigieksamit tegi tänavu 2037 õpilast, keskmine tulemus 63,4 punkti on 3,3 punkti võrra kõrgem kui mullu. 100 punkti sai seitse õpilast.

Eksamil vähemalt 60% tipptulemustest saavutanud eksaminandidele antakse eesti keele B2-taseme tunnistus. Tänavu saavad selle 1245 õpilast ehk 61,1% eksaminandidest ehk 7,4% rohkem kui mullu.

Matemaatikas sai teha kitsal või laial kursusel põhineva riigieksami. Kitsa valis 3707 ja laia 4116 eksaminandi. Nagu eelnevatel aastatel, oli ka tänavu laia valinuid rohkem.

Kitsa matemaatikaeksami keskmine tulemus oli 37,4 punkti, laia oma 55,6 punkti. Kitsa eksami tulemus kerkis mullusega võrreldes ühe punkti võrra, aga laia eksami tulemus paranes 3,8 punkti võrra.

Kitsal matemaatikaeksamil sai 100 punkti kaheksa õpilast, laial aga lausa 37 õpilast, mis on oluliselt rohkem kui mullune tulemus ehk 8 õpilast.

Võõrkeeleeksamina võis sooritada inglise keele riigieksami või prantsuse, saksa ja vene keele rahvusvahelise eksami.

Õpilastel oli võimalus esitada ka tunnistus Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt tunnustatud rahvusvahelise inglise, prantsuse, saksa või vene keele eksami sooritamise kohta vähemalt B1-tasemel, millega loeti kohustuslik võõrkeele riigieksam sooritatuks. Seda võimalust kasutas tänavu 1195 õpilast.

Inglise keele riigieksami tegi kokku 7373 eksaminandi, kellest B1 taseme sai 21,3% ja B2 taseme 55,9%. Inglise keele tulemused on mullusega võrreldes paranenud. Kasvas ka B2 taseme saavutanute osakaal.

Riigieksamiga võrdsustatud prantsuse keele rahvusvahelist eksamit tegi 142, saksa keele eksamit 174, vene keele eksamit 296 õppurit.

Ka prantsuse ja saksa keeles kasvas B2 taseme saavutanute arv, vene keele eksami puhul jäi see võrreldes varasemate aastatega samale tasemele.

Sel kevadel toimusid riigieksamid 22. korda ja viiendat aastat uue korra alusel, mille järgi peavad õpilased gümnaasiumi lõpetamiseks sooritama eesti keele või eesti keele teise keelena, võõrkeele ja matemaatika riigieksamid. Tänavu tegi riigieksameid 9161 eksaminandi.

Sügisel avalikustatakse esmased tulemused, tänavuste riigieksamite kokkuvõttev statistika ja analüüs koolide kohta, mis võtab arvesse nii riigieksamite tulemusi kui ka gümnaasiumi panust õpilaste edasijõudmisse.

Gümnaasiumi panus iseloomustab õppetöö tulemuslikkust, võttes arvesse õpilaste lähtetaseme.

Riigieksameid korraldav SA Innove on hariduse kompetentsikeskus Eestis, mis edendab üld- ja kutsehariduse valdkonda, pakub üleriigilise Rajaleidja võrgustiku kaudu karjääri- ja õppenõustamisteenuseid ning vahendab Euroopa Liidu toetusi.