Terviseamet märgib oma koduleheküljel avaldatud ülevates, et neli inimest vanuses 69 kuni 78 on gripi tõttu surnud.

Nad kõik kuulusid riskirühmadesse ja kõigil oli kaasuvaid haigusi. Valdavalt oli tegu südame-veresoonkonnahaiguste, diabeedi ja kopsu- või onkoloogiliste probleemidega.

Gripiohvrid olid vaktsineerimata

Andmed raskelt haigestunute või gripi tõttu surnud inimeste vaktsineerimise kohta kas puudusid või on kindlalt teada, et nad ei olnud vaktsineeritud, märkis terviseamet.

Sellest tulenevalt palub amet perearstidel pöörata erilist tähelepanu vanemaealistele ja riskirühmadesse kuuluvate patisentide gripivastase vaktsineerimise vajadusele. Haigestumise korral tuleks kindlasti võtta sihtrühma kuuluvatelt inimestelt proovid gripiviirusele.

Käesoleva hooaja gripivaktsiin sisaldab komponente mõlema hetkel ringluses oleva gripiviiruse vastu.

Lähinädalatel on oodata haigestumise kasvu

Sellest nädalast saame hinnata grippi haigestumise intensiivsust Eestis keskmiseks ning gripilevikut laialdaseks. Gripiviirustest tingitud haigestumiste osakaal kasvas 72 protsendini. terviseamet prognoosis lähinädalatel haigestumise kasvu.

7. nädalal kinnitati laboratoorselt 59 gripiviirust, kõik olid A- gripiviirused. Täpsemalt määratleti 42 A-gripiviirust, nendest kaks olid A gripiviiruse alatüübid (H3N2), ülejäänud 40 gripiviirus A(H1N1)pdm09.

Enim haigestuvad lapsed

Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu vajas möödunud nädalal arstiabi 4914 inimest. Kui haigestumise üldarv kasvas 18 protsendi võrra, siis gripitaoliste haigestumiste arv suurenes samal ajal 23 protsendi võrra.

Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli 382. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Ida-Virumaal, Narvas, Tartumaal, Viljandimaal ja Läänemaal.

Enim haigestuvad jätkuvalt kuni 5-aastased lapsed. Haigestumine kasvas väikelaste hulgas veidi üle 33 ja koolilaste hulgas 43 protsenti. Täiskasvanute ja vanemaealiste seas püsis haigestumine stabiilsel tasemel, kuid lähinädalateks võib prognoosida gripihaigestumiste suuremat tõusu eelkõige koolilaste, aga ka täiskasvanute hulgas.

E-Tervise SA esialgsetel andmetel vajas eelmisel nädalal haiglaravi 16 gripiviirusega patsienti. Hooaja algusest on täpsustatud andmetel hospitaliseeritud 67 patsienti, neist 20 vanusrühmas 0-4, seitse patsienti vanusrühmas 5-14; 19 vanusrühmas 15- 64 ning 21 vanemaealiste vanusrühmas.

Hospitaliseerimise sageduse suhe vastava vanusrühma inimeste hulgas näitab, et vanemaealiste haigestunute seas oli hospitaliseerimine 13 korda kõrgem laste hospitaliseerimise sagedusest.

Intensiivravi vajanud patsientide ülevaade põhineb Lääne-Tallinna Keskhaigla, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Pärnu Haigla andmetel.