Korralduse eelnõu kohaselt eraldatakse linnavalitsuse reservfondist Haabersti linnaosa valitsusele 6077,43 eurot Õismäe tee 130 kinnistul asuva hoone konserveerimiseks, teatas Raepress.

Õismäe tee 130 koolimaja võeti kasutusele 1977. aastal, alates 2011. aastast seisab endine koolihoone tühjalt. Haabersti linnaosa valitsus on koolihoone säilimise tagamiseks mitme aasta vältel kulutanud kokku üle 36 000 euro.

2013. aasta sügisel lõhuti täielikult hoone tehnilise valve süsteem. Linnaosavalitsus taastas süsteemi, kuid 2014. aasta kevadel lõhuti see uuesti. Samuti lõhkusid vandaalid täielikult hoone elektrisüsteemi, mille tagajärjel oli tehnilise valve taastamine võimatu. Lisaks sissemurdmistele ja vandaalitsemistele on 2014. aastal sagenenud süütamised - koolihoone on käesoleva aasta algusest põlenud 21 korda, kuid süütegude toimepanijaid ei ole õnnestunud tabada.

2010. aastal Tallinna haridusameti valitsemiselt ja bilansist Haabersti linnaosa valitsuse valitsemisele ja bilanssi antud ca 3 ha suuruse kinnistu sihtotstarve on ühiskondlike ehitiste maa.

Linnaosavalitsus on hoone välisseinas olevaid ukse- ja aknaavasid jõudumööda järjepidevalt sulgenud, kuid igal kontrollkäigul avastatakse jälgi uutest sissemurdmistest.

Reservfondist eraldatava raha eest soovib Haabersti linnaosa valitsus Õismäe tee 130 koolihoone aknad ja uksed sulgeda ning hoone külgedele piirdeaiad paigaldada, et tõkestada kõrvaliste isikute ligipääs kinnistule ja hoonesse.

Linnaosavalitsus ei taotle hoone lammutamist, kuna on ilmutatud huvi Õismäe tee 130 hoone renoveerimise ning sotsiaal-, kultuuri- ja vabaajakeskusena kasutusele võtmise vastu. Juhul, kui hoone renoveerimise plaan takerdub ning hoone muutub inimestele ohtlikuks, taotleb linnaosa valitsus hoone lammutamist.