"Midagi sellist poleks juhtunud, kui minu nahavärv oleks teine," kommenteeris Ayush ajalehele Pealinn. "Olen Eestis kogenud rassistlikke märkusi ning halvustamist rohkem kui ükskõik millises teises riigis."

Eeelnimetatud intsident juhtus 15. novembril, mil Ayush tuli eestlasest sõbratariga ööklubist. Viru keskuse juures nägid nad märatsevat meest, kes üritas alkoholipudelit vastu pinki puruks peksta, mispeale Ayush üritas pahategijat korrale kutsuda.

Ayush lähenes märatsevale mehele ning üritas talt pudelit käest võtta. "Alguses tüüp lihtsalt sõimas mind, siis vaatas näkku ning nähes, et ma ei ole päris sama värvi kui tema, tuli ähvardavalt minu poole ning jäi seisma nina vastu nina. Nägin, et asi kisub teravaks ja otsustasin igaks juhuks minema minna," jutustas Ayush.

Seejärel hakkasid pätid teda aga ründama. "Jõudsin mõned meetrid eemale, kui pudeliga noormehe kaaslane hakkas röökima "Fu** you!", "Motherfu**er". Ma ei teinud väljagi, kuni märkused muutusid väga isiklikuks, rassistlikuks ja solvavaks."

Ayush pööras ringi ning märatsev mees lõi ta pikali, hüppas rinnale ja hakkas välismaalast peksma. Olukorra lahendas Ayushi sõbratar Kristi, kes kutsus politsei ja kiirabi, mispeale pätid laiali vajusid.

Kiirabi oodates sai Ayush aru, et on päris korralikult läbi klohmitud. "Ise ma alguses ei märganudki, et olen üleni verine," räägib Ayush. "Mu nägu oli täiesti sodi, küünarnukk ja käelaba katki. Kael ja selg valutasid hullu moodi."

Ayush kinnitas, et Eestis on palju rassismi. "See oli selgelt vihakuritegu," kinnitab Ayush. Ta on kindel, et kui tema nahavärv oleks olnud sama mis eestlasel, poleks ta nii räigelt peksa saanud.

Indiast pärit Ayush on Eestis elanud peaaegu kaks aastat ning töötab rahvusvahelises IT-ettevõttes tehnilise toe konsultandina. Enda sõnul on ta pidanud korduvalt taluma nii tõrjumist, näpuga näitamist kui ka alandavaid rassistlikke märkusi – kas unustatakse kogemata tõugates vabandust paluda, sõimatakse tšurkaks või neegriks või keeldutakse bussis kõrvalistmele istumast.

Enne Eestisse tulekut elas ja õppis Ayush kolm aastat Rootsis – seal ei kogenud ta enda sõnul rassistlikku suhtumist kordagi.

"Eestlased oskavad teha nii, et võõramaalane ei tunne end siin teretulnuna," sõnas Ayush. "Me elame siin ju väga korralikku elu – käime tööl, maksame makse. Ma saan aru, kui meid vihataks selle pärast, et me teeme midagi valesti, kui me elaksime toetustest, vahendaksime või tarbiksime narkootikume vms. Aga milleks vihata korralikke inimesi?"