Loomulikult tahavad erakonnad anda suuri lubadusi, kuid teisalt tuleb neile ka samaväärsed katteallikad leida. Üks suuremaid vaidluskohti Rahandusministeeriumi arvutuste puhul tekkib IRLi maksureformiga. IRLi astmelise tulumaksu idee ehk soov vabastada tulumaksust inimesed, kes teenivad  alla 500 euro, maksab ministeeriumi hinnangul 240 miljonit. Erakond ise opereerib aga poole väiksema summaga.

Astmelist tulumaksu pooldab ka Keskerakond. Ministeeriumi arvutuste kohaselt tooks see aastas riigikassasse senisest kuni 390 miljonit eurot rohkem. Samas on keskerakondlastel ka idee, kuidas lisaraha ära kulutada - tõsta tuleb tulumaksuvaba miinimumi. (Tõsi, seda, kui kõrgele tulumaksuvaba miinimum kergitada, keskerakondlased targu ei ütle.)

Rahandusministeeriumi fiskaalosakonna analüütiku Risto Kaarna  sõnul on Eesti tulumaksusüsteem lame. Teisisõnu - kui jätta välja tulumaksuvabastus, siis maksavad erineva sissetulekuga inimesed tulumaksu sama palju. Kui kehtestada astmeline tulumaks, siis maksaksid kõrgema sissetulekuga inimesed rohkem tulumaksu.  Kas suurema ümberjagamise idee ka valijatele sümpatiseerib, on juba valijate teha.

Eelnimetatuile ei jää alla ka Reformierakond, mille sotsiaalmaksu langetamine kahe protsendi võrra ja töötuskindlustusmaksu alandamine, läheks riigieelarvele maksma 277 miljonit eurot.

Ka sotsiaaldemokraadid soovivad sotsiaalmaksu alandada, aga ainult neile, kes elavad väljaspool Harjumaad. Lubaduse maksumus oleks 134 miljonit eurot.

Vaata videost, miks tekitab väike maksualandus riigieelarvesse suure augu!