Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku direktor Ago Kõrgvee lausus, Eesti Päevalehele, et möödunud öö ja tänane päev on paljude haigete paranemise või mitteparanemise seisukohalt kõige tähtsam.

Tallinna Pelgulinna haigla ravijuht Andres Kork sõnas, et iga tund on väga tähtis. “Patsiendi paranemise seisukohalt on ikkagi väga otsustav, kui kiiresti suutsid arstid ravi alustada,” ütles Kork. Tema sõnul on raske päästa neid patsiente, kelle seisund püsib jätkuvalt üliraskena.

Kõrgvee sõnul on esmatähtis patsientide seisund stabiliseerida. “Kui see aga jätkuvalt halveneb, siis on väga raske midagi teha,” ütles ta. “Kui meil õnnestub meile toodud patsientidest osa päästa, oleme ära teinud väga suure töö.”

Eile kella viieks õhtul oli Tartus ravil üheksa mürgituse saanut. “Praegu on nad kõik veel elus,” ütles Kõrgvee eile õhtul kell viis. “Nende seisukord on väga erinev, on ka selliseid haigeid, kelle heaks me ilmselt enam midagi head teha ei suuda.”

Psühhiaater Jüri Ennet hindas raskes seisundis puupiirituseohvrite ellujäämisvõimalusi väikeseks.

“Organismi funktsioonid on kompleksselt ära rikutud — ei saa hingata, raku tasandil on ainevahetus täiesti sassis, veri on täiesti korrast ära,” loetles ta. “Ka paranedes ähvardab neid pimedaks jäämine, samuti võivad ilmneda mitmed tervisehäired.”

Mustamäe haiglas viibis eile kümme mürgitusohvrit, kes haigla peaarsti Ralf Allikvee sõnul olid väga raskes olukorras. Peaarst avaldas lootust, et Eestis ei hakka nappima kannatanute raviks vajalikke verd puhastavaid dialüüsiaparaate.

“Üks patsient on aparaadi küljes umbes viis tundi, kuid Tallinnas on neid Mustamäe haiglas kolm, keskhaiglas üks ja ainult Pelgulinna haiglas ligi kümme,” lausus Allikvee. “Välisabi tuleks minu arvates hakata paluma siis, kui kannatanuid lisanduks veel 20–30.”

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Sven Kruup kinnitas, et Eesti haiglad suudavad Pärnus tekkinud kriisiga toime tulla. “Potentsiaali on veel küll ja ükski haige ei jää puuduliku raviga,” ütles ta.

Ago Kõrgvee lausus, et piir, kus võib rääkida, et ravimisega tekivad probleemid, on veel küllaltki kaugel “20–30 haiget pole küll Eesti riigi jaoks nii palju, et me peaksime pöörduma teiste riikide poole abi saamiseks,” sõnas ta. “Me tuleme sellega ise toime.”

Eile keskööks oli surnud 27 inimest ning haiglas 50 mürgituse saanut.