“Minust kõnnitakse mööda nagu kartulikotist!”

“Eile, kui siia tulin, kõndis minust vallajuht mööda nagu kartulikotist,” rääkis Kõiv Delfile. Kõivu sõnul käib ta juba teist päeva vallavalitsuses — kella kaheksast hommikul kuni õhtul viieni, mil vallamaja on avatud. Kaasas pole tal midagi, ei šokolaadi ootamatu nõrkuse korraks ega ka veepudelit. “Õhtul kodus jõin teed ja siis läksin magama, aga kell kolm ärkasin öösel juba üles. Mure ei anna rahu.”

Võru vallavanem Georg Ruuda sõnul on samuti tegemist ebanormaalse olukorraga.

“See on tegelikult väga kurb ja tobe, et asjad selliselt on. Ma tegelikult vestlesin Kõivuga eelmisel nädalal ligi tund aega ja seletasin talle, et kuna asjasse on segatud ka kolmas osapool, ei saa vald hetkel midagi teha. Ta ei läbenud ära oodata ja alustas näljastreiki,” seletas Ruuda olukorda.  


Kas kaunis ojakallas väärib võitlemist?

Vaidlusalusel maatükil — umbes kolmesaja ruutmeetrisel alal Kõivu suvila läheduses oja kaldal — on Kõivule ehk pigem emotsionaalne väärtus?

“Ilus ojaäär, ojakallas meie krundi kõrval… Kuis me ära anname!” ei taha Kõiv maatükist kuidagi naabri kasuks loobuda. Naaber Jaan Jõgiojaga otse ei suhtle Helle ja tema abikaasa Ants Kõiv juba pool aastat. Ajavad asju vaid läbi ametnike.

“Inimlikust seisukohast, kindlasti on inimesed huvitatud, et nende krunt piirneks veekoguga. Ent tegelikult ei ole maatükk eluliselt olulise tähtsusega: tegu ei ole näiteks läbisõiduteega, mis tagaks juurdepääsu maaomandile ega ka olulise kaevukohaga,” ütles Võru vallavanem Ruuda. Seega ei ole tegemist nii põletava teemaga, et ei võiks rahulikult maa-ameti otsust ära oodata.

Otsustajaks ei olegi Võru vallavalitsus

Georg Ruuda sõnul ei saa vallavalitsus midagi ette võtta, sest maatüki endale saamise osas pöördus ka Kõivude naaber Jõgioja otse maa-ameti poole. Maa-amet ei ole erastamise osas otsust veelteinud ning enne seda ei saa ka vald oma otsust langetada.

Proua Kõiv on otsustanud vallamajas nälgida nii kaua, kui tarvis — kas või kuid. Peaasi, et otsus tehtaks. “Loodan, et kui ma olen siin ja nad näevad, kui oluline see meie jaoks on, siis see puudutab ametnike südameid. Soovin, et ma saaksin vähemalt jõuludeks rahu,” ootab Kõiv maatüki erastamisaagale enda jaoks positiivset lõppu.

Võru vallavanem soovib samuti, et Helle Kõiv ei peaks ennast ilmaasjata väsitama.

“Katsun temaga reede hommikul rääkida ning pakkuda välja konkreetse kuupäeva, mil saame seda asja edasi ajada. Tal on ju palju parem rahulikult kodus otsust oodata, mitte vallakoridoris istudes.”

Esmakordselt esitas Ants Kõiv taotluse oma maaga piirneva vaba maa erastamiseks 2003. aasta novembris. Vähem kui kuu aega hiljem edastas vald taotluse maavalitsusele, kuid maavalitsuselt luba maa erastamiseks vallavalitsusele ei esitatud.

Järgmiseks tähtajaks (9. august 2008) vastasid Ants Kõiv ja ka nende naaber Jaan Jõgioja vallavalitsusele, et soovivad maad erastada. Vastavalt maareformiseaduses sätestatud korrale andis vald neile tähtaja,leppimaks maa jagamise osas kokku, kokkulepet nad ei saavutanud. Nii tegi vallavalitsus taotlejatele erastatava maa piiride kulgemise ettepaneku arvestades maakorralduse ja otstarbekuse nõudeid, millega esialgu ka nõustuti. Ent hiljem vaidlustasid Kõivud otsuse. Saaga jätkus ja ei ole lahendust leidnud siiani.