“Mis oleks, kui eemaldaksime monumendilt tema kõige rohkem negatiivset poleemikat - nii tehnilist kui ideoloogilist - tekitanud osa ning asendaksime selle millegi uuega? Kui võtaks ära kogu klaasist kõrguva ja ümbritseva ning avaksime aluskonstruktsiooni, mis saaks olla kandjaks uutele ideedele ja tõlgendustele?” küsib Luik.

Ta leiab, et uus kunstiteos ei peaks pretendeerima igavikulisusele, mis paratamatult tekitaks lõputuid vastuseise. “Seega võiks olla Eesti tänapäevane vabaduse monument pidevas muutumises, kus olemasolevale monumendi infrastruktuurile tekib uus monument igal aastal. Sarnaselt Londoni Trafalgari väljaku neljandale postamendile, mis rahapuudusel pärast rajamist 1841. aastal üle 150 aasta tühjana seisis. Alates 1999. aastast on sinna rajatud ajutisi kaasaegseid skulptuure, mis pärast kuni paariaastast paiknemist pidevalt uue skulptuuriga asendatakse,” selgitab Luik.

Kui reaalne Luige idee vabadussamba uuendamiseks on ja mida arvavad sellest teised arhitektid ja kunstnikud, näed täna Radaris, kell 20 Kanal 2-s.