Seekord on tähelepanu all noorte võtmeküsimused: netisuhtlus versus vahetud kontaktid, küberkiusamine, emotsionaalse tasakaalu leidmine, vägivalla ja ennast hävitava käitumise vältimine. Messipäeva jooksul saab osaleda tasuta töötubades, kuulata erinevaid ettekandeid ja vestlusringe.

Vaimse tervise ja heaolu koalitsiooni eestvedaja ja sotsiaaltervishoiu professori Merike Sisaski sõnul tuleb vaimse heaolu poole püüdlemist alustada juba noores eas. “Liigne ärevus, masendus ja käega löömine võivad tõmmata noori ennast-hävitava käitumise nõiaringi, hilisemas eas võivad probleemid kuhjuda, tekivad raskused suhete hoidmisel, sobiva töökoha leidmisel jne. Seetõttu on oluline varustada noori eneseabi tööriistadega ja infoga abi saamise võimaluste kohta.“

Tervise- ja tööminister Riina Sikkuti sõnul omandavad lapsed koolis küll teadmisi erinevate õppeainete kohta, aga oma emotsionaalse ja vaimse poolega peavad nad sageli ise toime tulema. „Ometi on just vaimne tervis rahulolu ja ka koolirõõmu alustala. Noortele suunatud vaimse tervise päev aitab varustada noori teadmisega, kuidas olla õnnelik ja saavutada tasakaalu,“ ütles minister Riina Sikkut. Minister avab messipäeva Eesti Rahvusraamatukogus kell 10.30.

Messil on kohal koolitajad, psühholoogid, terapeudid jt spetsialistid, kes on valmis külastajatele oma tegevust tutvustama. Tasuta töötubades viiakse läbi suhtlustreeninguid, õpetatakse noori oma emotsioone juhtima, hoidma sõprus- ja romantikasuhteid, kasvatama enesekindlust, hoiduma ennast hävitavast käitumisest ning koguma teavet murdeea kriiside ja aju eripära kohta.

Noorte elu tüüpilisi murekohti avab humoorikas võtmes ja oma kogemusele toetudes Kristel Aaslaid, kaasates aruteluringi messi moderaator Joonas Hellermad, e-identiteedi lahenduste arendaja Kalev Pihli ja kogemusnõustaja Hedvig Madissoni. Vaimse tervise päeva tähistamine lõpeb Foorumteatri etendusega "Äpi life – happy life?”

Ühtlasi on ka vaimse tervise kuu, mille sündmusi korraldab juba viiendat aastat Eesti vaimse tervise ja heaolu koalitsioon (VATEK). VATEK seob endas Eesti vaimse tervise valdkonna organisatsioone, eesmärgiga edendada Eesti elanikkonna vaimset tervist ja heaolu ning arendada vaimse tervise ja heaolu poliitikat. VATEK-it juhib Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituut (ERSI). Kõik vaimse tervise kuu raamas panustavad organisatsioonid on VATEK-i liikmed.