Avatud Eesti Fondi vestlusringis osalesid käimasoleval Ukraina filminädalal Tallinna külastavad filmitegijad, teiste seas ka Ukraina Riikliku Filmiagentuuri juht Filip Iljenko. Fondi algatatud debatt tõukub Ukraina filmipäevadel esilinastuvast ja Venemaal tänaseni keelatud filmist "Hetman Mazepa hingepalve" (2002), mis esilinastub Eesti publikule sama päeva õhtul. 24. veebruaril näitab filmi ka Delfi TV.

Filmiagentuuri juhi Filip Iljenko isa. legendaarse Juri Iljenko lavastatud filmi sündmuste keskmeks on iseseisva Ukraina loomise idee Vene impeeriumi ja Rootsi Kuningriigi vahelises sõjas. Reedese arutelu keskmes on küsimused kultuuri ja kunsti loomise võimalustest sõja või ebastabiilsuse tingimustes, kiirest vajadusest reformide järele, filmist kui ühiskondlikult oluliste protsesside peegeldajast, aga ka suunajast.

Nordic Hotel Forumis toimuvat arutelu juhib filmirežissöör Marianna Kaat, debatt toimub vene keeles, otsetõlkega eesti keelde. Arutelu kannab üle Delfi TV.

Film "Hetman Mazepa hingepalve" linastub kinos Artis sama päeva õhtul ehk reedel, 20. veebruaril Ukraina filminädala raames. Filmipäevade täispika programmiga saab tutvuda Kino Artis kodulehel http://www.kino.ee/Events/Ukraina.

18.-23. veebruaril, mil möödub aasta Maidani traagilistest sündmustest, toimuvad Tallinnas Ukraina filmipäevad, kus Eesti publikul on võimalik näha kaasaegse Ukraina kino parimat valikut. Filmipäevade programmi on kokku pannud Ukraina Riiklik Filmiagentuur, kavas on seitsme erineva täispika mängu- ja lühifilmi, seal hulgas nii kaasaegse draama kui ka komöödia Eesti esilinastused. Filmipäevade organiseerimist juhib Euroopa filmide levitaja Menufilmid meeskond koostöös Ukraina Riikliku Filmiagentuuri ja Eesti Filmi Instituudiga. Ukraina filmipäevade korraldamist toetavad veel Eesti Kultuuriministeerium, Avatud Eesti Fond, Ukraina Saatkond Eestis ja Ukraina Kultuurikeskus Eestis. Filmipäevad toimuvad Tallinna kinos Artis.