Tasuta kiirtestida saab alates tänasest Tallinnas, Tartus, Pärnus, Võrus, Paides, Säreveres, Kohtla-Järvel ja Narvas.

Üle-euroopaline HIV testimisnädal toimub igal aastal novembrikuu lõpus. Eesmärk on laiemalt teadvustada HIV testimise vajadust ja meenutada, et enda ja lähedaste tervisest tuleb hoolida.

Samuti kutsuvad korraldajad inimesi eeskuju näitama ja enda osalemist testimises jagama sotsiaalmeedias märksõnadega #eestitestib #minahoolin.

SA Koos HIV Vastu juhi Vilja Toomasti sõnul takistab inimeste vähene teadlikkus HIV-infektsiooniga inimeste üles leidmist.

„Mullu Emori läbi viidud uuringu tulemuste järgi on seitse inimest 10-st kindlad, et HIV levib Eestis peamiselt süstivate narkomaanide seas. See näitab, et suur osa peab HI-viirust endiselt ainult riskirühmade haiguseks.

Ainult veerand vastanutest nimetasid peamiseks HIV leviku viisiks sugulist vahekorda. Ometi on Eestis oluliselt kasvanud just nakkuse heteroseksuaalne levik, viimaste aastate diagnoositud HIV viiruse levik on kuni 40% ulatuses heteroseksuaalsel teel.“

Miks see nii on, näitab TAI poolt tänavu Eesti inimeste seas läbi viidud seksuaalkäitumise uuring – paljud üle 40-aastased ei kasuta juhusuhetes kondoomi.

„Kondoomi peetakse ekslikult ainult rasestumisvastaseks vahendiks ja sugulisel teel levivate haiguste ärahoidmisele ei pöörata nii palju tähelepanu,“ lisas Toomast.

TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise keskuse vanemspetsialisti Iveta Tomera sõnul on võrreldes 30 aasta taguse ajaga, mil Eestis diagnoositi esimesel inimesel HIV, viiruse levik küll stabiliseerunud, kuid endiselt väga kõrge: uute infekstioonide sagedus on Eestis Euroopa kõrgeimate seas.

„HIV on tänapäeval siiski kontrollitav. Korralikult ravimeid võttes saab HIV-positiivne oma tervist ja elukvaliteeti säilitada, elada normaalset suguelu ja viiruse edasikandmise protsent on väga väike. Kuid selleks peab olema oma nakkusest teadlik,“ lisas Tomera.

Tänavuse oktoobri lõpu seisuga on Eestis tänavu diagnoositud 161 HIV-nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9872 inimesel, neist 536 inimesel ka AIDS.

Testimisnädala raames saab tasuta HIV kiirtesti teha:

Tallinna Kaubamajas 23. novembril kell 16–19, 24. novembril kell 12–15

Tartu Kaubamajas 23. novembril kell 16–19, 24. novembril kell 12–15

Tartu Lõunakeskuses 23. novembril kell 16–19,

Kohtla-Järve Vironia Keskuses 27. novembril kell 16–19

Narva Fama Keskuses 28. novembril kell 16–19

Pärnu Keskuses 30. novembril kell 17–19

Võru Noorte Nõustamiskeskuses (Jüri 19a, IV korrus) 27. novembril kell 14-16, 30. novembril kell 15-17

Paide Noorte Nõustamiskeskuses (Tiigi 8) 28. novembril kell 8–9 ja 15-16

Järvamaa Kutsehariduskeskuses (Tehnikumi 1, Särevere) 29. novembril kell 13-15

Tasuta saab end testida ka testimisnädala väliselt: HIV teste saab teha perearstide, eriarstide (günekoloogide, uroloogide, androloogide, dermatoveneroloogide) juures, noorte nõustamiskeskustes ja anonüümsetes testimiskabinettides.