Tammsaar ütles esmaspäeval ajakirjanikele raportit tutvustades, et meetmete rakendamiseks on vaja riigil eraldada lisaraha. “Ilma selleta ei suuda me riskide maandamist tõsiselt korraldada,” ütles ta.

Raportis pakutakse välja julgeolekuvarude kohustuslik kindlustamine ja kohustus säilitada varusid plommitud hoidlates, mida saab avada ainult riigi esindajate juuresolekul. Samuti nähakse ette kohustuslike inventuuride läbiviimist vähemalt kaks korda aastas ja erakorralist kontrolli.

Samuti on abinõudena kirjas julgeolekuvaru hoidvate firmade nõukogu ja juhatuse liikmete julgeolekukontroll ning ettevõtete finantsolukorra pidev jälgimine. Riigi võimalike nõuete täielikuks rahuldamiseks varu hävimisel soovitatakse kohustuslikus korras kommertspandi ja/või hüpoteegi seadmist julgeolekuvara hoidvate firmade varale.

Veel pakutakse raportis välja, et kaaluda nisuvaru loobumist, piirdudes edaspidi rukki kokkuostuga. Tammsaar selgitas, et Euroopa Liidus on rukki varumine julgeolekukaalutlustel lõppenud, kuid nisu ostetakse edasi.

Valitsusel tuleb ettepanekute järgi kindlaks määrata julgeolekuvaru miinimum- ja maksimumkogused ning kaaluda AS-i Eesti Viljasalv tegevuse lõpetamist, andes vastav ülesanne riigile kuuluvale AS-ile Werol Tehased.

Tammsaar tunnistas, et sajaprotsendilist garantiid varude säilimiseks pole ühelgi juhul, kuna kriisiolukorras võib tekkida arenguid, mida ei ole võimalik prognoosida.

AS-ist Rakvere Viljasalv kadunud hinnaguliselt 13.000 tonni taastamiseks tuleb Tammsaare sõnul alles jäänud vilja minimaalselt realiseerida ja osta tänavusest saagist juurde. Riigieelarvest on viljareserviks tänavu ette nähtud 20 miljonit krooni, kuid Tammsaare hinnangul võiks kaaluda lisaeelarvest raha juurde andmist. “Need summad võiks kompenseerida rahadest, mis õnnestub Rakvere Viljasalvelt kätte saada,” lausus minister.

Põllumajandusminister märkis, et sõltumata kriminaalasja uurimise tulemusest, vastutab lepingu rikkumise eest materiaalselt Rakvere Viljasalv Eesti Viljasalve ees, viimane vastutab riigi ees tsiviilõiguslikult.

Tammsaar lausus, et Eesti Viljasalve töötajate ja põllumajandusministeeriumi ametnike võimaliku vastutuse selgitab edasine uurimine.

Samas on Tammsaare sõnul julgeolekuvarude haldajaks AS Eesti Viljasalv. “Panen põhisüü Ago Sootsile, kõik Eesti valitsused on teda usaldanud. Ja minu üks vigu võib olla see, et usaldasin samuti teda,” märkis Tammsaar. Soots oli Eesti Viljasalve juhatuse esimees.

Põllumajandusminister kordas, et ka esmaspäevase seisuga on alust arvata, et riiki rööviti viimase nelja aasta jooksul.