Pärast seda, kui presidendi kantselei teatas, et Eesti uus esileedi Ieva Ilves ei pea end pärast abielu sõlmimist avaliku elu tegelaseks, avaldas Facebookis arvamust Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor ja meediaõppejõud Mart Raudsaar, kes oli üllatunud taolisest avaldusest. Raudsaare sõnul oleks taoline seisukoht võimalik juhul, kui president Toomas Hendrik Ilves tagasi astuks.

Presidendiproua on avaliku elu tegelane

Meediaeetika ekspert Tarmu Tammerk ütles Delfile, et avaliku elu tegelase staatust inimene reeglina valida ei saa, see staatus tuleb kaasa teatud ametiga või olukorraga. "Riigi presidendi abikaasa on juba definitsiooni järgi avaliku elu tegelane. Seetõttu on arusaamatu presidendi kantselei avaldus, et Ieva Ilves ei pea ennast avaliku elu tegelaseks," nentis Tammerk.

Presidendi abikaasal ning presidendi kantseleil pole siin midagi muud peale hakata, kui leppida asjaoluga, et presidendi abikaasaks olemine toob kaasa ka avaliku elu tegelase staatuse. See staatus tähendab ajakirjanduse suurema huvi talumist, kui langeb osaks lihtsalt ministeeriumi ametnikule. Tammerk peab iseenesest mõistetavaks presidendi kantselei avalduses sisaldunud lauset "Vabariigi Presidendi abikaasa esinduskohustusi hakkab ta täitma juhtudel, kui tema osalemine on vajalik."

"On ju igati loogiline, et presidendi abikaasa täidab esinduskohustusi vaid siis, kui vaja, mitte igal võimalikul ja võimatul juhtumil. Seaduse järgi on Eestil president; presidendi abikaasa osas on jäetud palju improviseerimisruumi. Presidendi abikaasa rolli sisustamine sõltub väga palju abikaasast endast," lisas Tammerk.

"Senise info põhjal tundub, et Ieva Ilves läheb Ingrid Rüütli teed: jätkata oma tööd ning täita esindusülesandeid siis, kui vaja," sõnas Tammerk, ja lisas, et sellist käitumist ei saa keegi presidendi abikaasale ette heita, kui ta ei võta ette hulgaliselt patroneerimisi ega hakka presidendi abikaasana esinema konverentsidel või lõikama läbi linte. "Siin loob mänguruumi Ieva Ilves ise. Kui ta ei sekku avalikku ellu väljaspool teatud esindusülesandeid, pole ajakirjandusel ka põhjust temalt igal teemal kommentaare või meediaesinemisi eeldada. Samas on ta avaliku elu tegelane oma rolli piires, kaasa arvatud senine elukäik," sõnas Tammerk.

Oma käitumisega seab piirid

Tammerk rõhutas, et iga inimene, kaasa arvatud presidendi abikaasa, saab oma käitumisega mõjutada seda, kui detailselt teda ajakirjanduses käsitletakse ning milliseid ootusi inimene ise oma käitumisega loob.

"Jääb mulje, et presidendi kantselei avaldus avaliku elu tegelase kohta on tehtud eelkõige selleks, et tõmmata joon presidendi eelmise naise ja uue abikaasa vahele. Seni, kuni Ieva Ilves on Eesti presidendi abikaasa, käib temaga kaasas ka avaliku elu tegelase staatus. Raamid selle rolli jaoks loob Ieva Ilves," sõnas Tammerk.

Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor ja meediaõppejõud Mart Raudsaar on üllatunud presidendi kantselei avaldusest, et Ieva Ilves ei pea end avaliku elu tegelaseks ka pärast presidendiga abiellumist. Tema hinnangul oleks see võimalik vaid juhul, kui Toomas Hendrik Ilves tagasi astuks.

Raudsaar avaldas arvamust presidendi kantselei pressiteate kohta, kus teatati, et ka abielu sõlmimise järel ei pea Ieva Ilves ennast avaliku elu tegelaseks, pühendub perele ja tööle ning hakkab Vabariigi presidendi abikaasa esinduskohustusi täitma juhtudel, kui tema osalemine on vajalik. Raudsaare hinnangul on presidendi abikaasa rolli väga väärikalt sisuga täitnud Helle Meri ja Ingrid Rüütel ja küllap hindab ajalugu õiglaselt ka Evelin Ilvese panust.

Küll aga ei saa tema arvates aktsepteerida seda, et ajakirjanduse ja avalikkuse juurdepääs Ievale saab olla vaid siis, kui Kadriorg on armulik, pealegi poleks tal eraisikuna ka Vabariigi aastapäeva vastuvõtule asja: "Dilemma lahenduseks oleks kas pidada Ieva Ilvest täiemahuliselt avaliku elu tegelaseks või peaks Toomas Hendrik Ilves tagasi astuma, nagu astus tagasi Edward VIII, kui soovis abielluda Wallis Simpsoniga." Et meil aga kuningriik puudub, tõigi õppejõud Ameerika näite.