Võistlust juhib hetkel Tšehhi 650-aastane pärn, mis on jõudnud kohaliku küla vapile ja lipule. Kohalik kroonik mäletab, et tema nooruspõlves oli puu ümber müür ja puu õõnsusse sai sisse minna ja seal pingi peal istuda.

Teisel kohal on hetkel 8337 häälega Ungari tamm, mis asub künka otsas, kust kohalikud 1956. aastal üleujutuse ajal pelgupaika leidsid. Kohaliku traditsiooni järgi tuleb tamme veiniga pritsida, et järgmise aasta viinamarjasaak rikkalik oleks.

Kolmandal kohal on 6741 häälega Poolas asuv tuhandeaastane tamm Bolko. Igal aastal toimub tammenimeline pidustus Bolkowanie, mis meelitab tuhandeid inimesi Ruda-Huta linna, kuhu tullakse võimast puud imetlema.

Bolko järel on neljandal kohal Euroopa aasta puu võistlusel hetkel 6356 häälega Bulgaarias asuv tamm. Hispaania ebatavaline mänd-tamm, kus vana tamme seest kasvab jõudsalt uhke mänd, on 5869 häälega viiendal kohal ja Slovakkia pirnipuu 2242 häälega kuuendal kohal.

Ülejäänud kaheksal puul on alla tuhande hääle.

Vaata kõiki Euroopa aasta puu tiitlile pürgivaid puid ja anna oma hääl www.treeoftheyear.org lehel. Hääletamine kestab terve veebruari ja taas on viimasel nädalal hääletamine salajane ehk häälte arve enam ei kuvata.

Eelmisel aastal võitis Euroopa aasta puu konkursi Orissaare staadionitamm, mis kogus ligi 60 000 häält. Selle tulemusega võrreldes on meil veel pikk tee minna.