Eesti riigi poolt tellitud esmaseks koguseks on 3000 doosi, mille ravimi tootnud firma Roche annab riigile üle lähipäevil. Lisaks saabub Tamiflu lähipäevil müügile ka apteekidesse, on kirjas Delfile saadetud teates.

„Sotsiaalministeerium on teinud esialgsed plaanid ning n-ö esimese rinde ehk tervishoiutöötajatele mõeldud varud on Eesti jaoks hangitud,” ütles Roche Eesti OÜ tegevjuht Kadri Mägi. „Roche on suurendanud oma tootmisvõimususi alates 2004. aastast kümme korda. Kuna Tamiflu tootmine on mitme-astmiline ning keeruline protsess, siis riiklike tellimuste täitmise tähtaeg on hetkel 15 -18 kuud.”

Kadri Mägi sõnul saabus esimene kogus Tamiflud Eestisse väga kiiresti — tavapärase aastase või rohkema ootamise asemel sai Eesti oma tellimuse kätte nelja kuuga.

3000 doosi gripiravimit on pandeemia puhkemise korral Eesti elanikkonna katmiseks liiga väike kogus. Järgmise tellimuse täitmine aga kindlasti nii kiiresti enam käi.

Tamiflu ei ole ainult linnugripiravim, vaid nn. tavagripiravim, mille manustamise vajaduse otsustab arst. Epidemioloogilised andmed gripi leviku kohta on leitavad www.eiss.org.

Maailma Tervishoiu Organisatsioon (MTO) ja Roche teevad tihedat koostööd, et aidata riikidel valmistuda pandeemiaks. Viirusevastase ravimi Tamiflu varumine on üks osa pandeemiavastasest plaanist. Arvatakse, et Tamiflu varumine 20-25% elanikkonnast vähendab oluliselt hospitaliseerimist ja haiglas viibimise aega pandeemia korral.