Eelmisel aastal uppus Eestis kokku 46 inimest, neist 7 jääl kalastades. Kõige enam kaotati elu järvevees – 14 korral, jõgedesse uppus 9 inimest, neist kolm Emajõkke. Meri ja tiigid röövisid 6 inimelu. Ülejäänud uppunud leiti teistest veekogudest ja 3 juhtumi puhul ka vannist.

2016. aasta suvekuudel uppus 4 korda vähem inimesi kui teistel aastaaegadel. Suvel vees elu kaotanuid oli kokku 10. Enamus uppumistest leidis aset kevadperioodil – märtsis, aprillis, mais. Sel ajal uppus 20 inimest. 8 inimest uppus sügisel ja 8 inimest talvisel ajal.

Päästeameti ennetajad püüavad koostöös erinevate partnerite ja omavalitsustega jääõnnetusi ära hoida. Praegu paigaldatakse koostöös Tartu linnavalitsusega Emajõe äärde nõrga jää eest hoiatavaid infotahvleid. Sama töö on Viljandi linnavalitsus ära teinud Viljandi järve piirkonnas, kus järve suubuvad allikad jää nõrgaks muudavad. Nii kutselised kui vabatahtlikud päästjad on aidanud rajada liuvälju, et juhtida tähelepanu jääga seotud ohtudele ja kutsuda inimesi eelistama uisutamiseks kindlale maale rajatud jääga platse.

Päästjad on liuvälju rajanud Elvas, Tõrvandis, Kallastel, Rõngul, Mustlas, Kolga-Jaanis, Põlvas, Räpinas, Võrus, Rõuges, Lüllemäel, Valgas, Palamusel, Jõgeval ja Lähtel. Lisaks õpetavad päästjad avalikel üritustel, kuidas läbi jää kukkudes end uuesti jääle tõmmata ning tutvustavad, kuidas jäänaaskleid kasutada. Seni on päästjate esinemist näinud Viljandi ja Põlva kandi elanikud, kuid samasugust praktilist õpetust on kavas jagada tuleva nädalavahetuse Kallaste traditsioonilisel talvelaadal ja jääsõidukite näitusel „Karakatitsa“.

„Lõuna päästekeskuse nimel tänan kohalikke omavalitsusi ja vabatahtlikke, kes päästeameti ennetusideedega alati kaasa tulevad ning neid ellu viia aitavad. Ohte on tähtis alati meelde tuletada, olgu suviste veeohutuspüstakute või talviste hoiatusplakatitega,“ ütles Lõuna päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu. „See aitab vähendada asjatut riskimist ning säästab nii elusid.“ Uustalu lisas, et kalameeste talvise jääohutuse teemal plaanitakse edaspidi rohkem koostööd teha keskkonnainspektorite ja piirivalvuritega.

Eelmisel sügise novembris uppus läbi jää vajunud kalamees Põlvamaal Meelva järvel ja detsembris uppus jääst läbi kukkunud kalamees Viljandimaal Kõpu jõel.

Selle aasta alguses leiti jääst läbi vajunud uppunu Viljandimaal Kaarli külas. Hukkunu tuli osaliselt koos jääga saagide abil järvejääst välja lõigata.

Põhjalikuma info jääohutuse kohta leiad päästeameti interneti teemalehelt.