“Eestimaa talupidajate keskliit peab seda erakondlikuks ürituseks,” rääkis Veidenberg Delfile, lisades samas,et neljapäevasel juhatuse koosolekul otsustatakse, kas kongressile vaatlejaks minnakse.

“Me ei võta üritusest osa kui maarahva kongressist, me võime seal vaatamas ja kuulamas käia,” selgitas ta, et talupidajate keskliidule pakub ikka huvi, mis suunas põllumajanduspoliitika liigub ja mis suunas erakonnad oma asju ajavad. “Me huviga kuulame, mis järeldusi seal tehakse.”

Veidenbergi sõnul oli enne Keskerakonna poolt kokku kutsutud maaelukonverentsi plaanis Eesti Maaülikoolil korraldada õige Eesti Maarahva Kongress ning moodustati ka vastav korraldustoimkond, mille tööst võttis osa ka ETKLi esindaja. Selle kavandatav toimumisaeg oli planeeritud käesoleva aasta 28. oktoobriks. Peale seda, kui Keskerakond otsustas kuulutada oma valimiskoosoleku maarahva kongressiks, loobus Maaülikool võidujooksust kongressi korraldamisel.

“Seda pole keegi salanud, et  tegu on keskerakondliku üritusega,” sõnas Veidenberg, et  kui uus kongress välja kuulutati, siis ei olnud mõtet kaht kõrvuti tegema hakata. “Keskerakond on ju jõuline, see on teada,” ütles ta, et õige maarahva kongressi orgkomitee oli juba koos käinud, kui uue kongressi toimumisest avalikkusele teada anti. 

“Päris selge, et sellel maarahva kongressil ei ole kandepinda kõikide põllumeeste seas,” kinnitas Veidenberg, et eks kongressil tulevad vaatluse alla Keskerakonna seisukohad, muidu on see mõttetu. “Eks see Keskerakonna seisukohtade deklareerimise koht ongi.”

Samas pole talupidajate keskliit oma liikmetele infot levitanud, et sinna ei tasu minna. “See on täiesti vabatahtlik asi ja kui inimene on Keskerakonna liige ja meie organisatsiooni liige, siis on täiesti loomulik, et ta sellest osa võtab.”

"Foorum": miks ei võiks ausalt tunnistada, et tegu on keskerakondliku üritusega?

Kolmapäeva õhtul eetris olnud ETV saates "Foorum" oli samuti arutluse all maarahva kongress.

Endine rahvaliitlane ja praegune sotsiaaldemokraat Jaanus Marrandi tunnistas, et maarahva kongress on alati olnud poliitiline ettevõtmine. "Varem oli ta aga maaelu-poliitiline üritus, nüüd on tegu hoopis erakonna-poliitilise üritusega," täpsustas ta. "Nüüd on nii, et poliitikud räägivad ja delegaadid kuulavad, aga enne oli vastupidi - poliitikud kuulasid, millest maainimesed rääkisid."

Maaülikooli professor Rando Värnik kahetses, et ülikooli poolt välja pakutud erapooletu kongressi korraldamine sel korral teoks ei saanud ning nentis, et Keskerakonna korraldatav üritus ei ole see, mis on kirjas maarahva kongressi statuudis.

Ka talupidajate keskliidu esindaja Kalle Hamburg kinnitas, et tegu ei ole kongressi, vaid ühe erakonna ettevõtmisega ning selline formaat ei aita kuidagi maaelu muresid lahendada.

Keskerakondlane Arvo Sarapuu lükkas süüdistused tagasi ning kinnitas, et kongressile on kõiki kutsutud ja väga paljud ka tulevad. "Ei maksa nii närvi minna, et meie saalis aja kinni panime," sõnas ta ning lisas, et kui Keskerakonna kontorist ka mõni osaleja tuleb, pole selle tõttu veel kogu ettevõtmine ainult ühe erakonna keskne. Saatejuhi küsimusele, miks Keskerakond ei võiks tänavust maarahva kongressi avalikult parteiliseks ürituseks kutsuda, vastas Sarapuu, et see poleks aus paljude Keskerakonda mitte kuuluvate osavõtjate suhtes.