Rahulik meeleavaldus, palve- tantsu- ja lauluring "Toetusavaldus põlisrahvaste õiguste kaitseks Standing Rock NoDAPL" algab kell 14, hiljem liigutakse koos Vabaduse väljakule. Ürituse näol on tegu rahvaalgatusega ning seda korraldavad inimesed, kes on mures USAs toimuva pärast.

USA põhjaosas on tekkinud suur huvide konflikt Ameerika põlisrahvaste ja naftatoru ehitava ettevõtte Energy Transfer Partnersi vahel. Hiljuti on vastasseis põlisrahvaste ja projekti planeerijate ning kohaliku võimu vahel läinud pingeliseks.

Oma maa kaitsjaid on sadade kaupa vahistatud, nende vastu on kasutatud agressiivseid meetodeid, mis on niigi keerulist olukorda pingestanud. Juba on ka täitunud põliselanike esimene hirm: osa nende pühast maast on juba üles kaevatud, nüüd võitlevad nad vee kaitsmise eest.

Meeleavalduse korraldajad kutsuvad Eesti inimesi seisma nende inimestega solidaarsuses, märkama vähemuste probleeme nii inimõiguste kui ka puhta keskkonna eest võitlemisel ning ütlema selgelt välja, et selline kohtlemine ei ole õiglane. "Toetame USA valitsust püüdlustes tagada demokraatia ning vägivallatu suhtlus põlisrahvaste ja nende toetajatega, aga mõistame hukka lepete rikkumise ja vägivalla, millega USA valitsus põliselanikke väärkohtleb ja alandab. Mõistame hukka korporatiivsed huvid, millega lühinägeliku kasumi ja rahateenimise nimel unustatakse väärtused, mis aitavad ka tulevastel põlvkondadel elus püsida."

Ürituse üks eesvedajatest, muusik Indrek Tammoja selgitab: “Sündmused Dakotas, Standing Rock reservaadis on pannud inimesed üle maailma ja ka Eestis muretsema põlisrahvaste õiglase, väärika ja võrdse kohtlemise pärast. Oleme näinud palju ebavajalikku vägivalda. Soovime, et peagi saabuks arukas lahendus kõigile osapooltele. Must madu peab surema, et leida kaasaegseid ja keskkonnasõbralikke lahendusi energiavajaduste katmiseks.”