Kuni 4. juulini toimub Tallinnas rahvusvaheline teaduskonverents Balticum Organicum Syntheticum (BOS2018), mis on pühendatud keemilisele sünteesile.

Tallinna Tehnikaülikooli keemiateadlaste korraldatud tippkohtumine toimub Rahvusraamatukogus.

Konverentsi aukülalised on Nobeli keemiapreemia laureaadid Robert H. Grubbs (USA, preemia 2005) ja Jean-Marie Lehn (Prantsusmaa, preemia 1987).

3. juulil peab Caltechi teadlasest nobelist Grubbs ettekande „Design and applications of selective olefin metathesis catalysts“, mis keskendub väikestele „partnerit vahetavatele“ molekulidele – olefiinidele.

4. juulil teeb Nobeli keemiapreemia laureaadist Strassbourgi ülikooli teadlane Jean-Marie Lehn videoettekande „Perspectives in chemistry: towards adaptive chemistry“, kus vaatleb suurte molekulide võimet leida endale sobiv partnermolekul ja selliselt iseorganiseeruvaid süsteeme.

Konverentsi fookus on keemiline süntees, eriti bioloogiliselt aktiivsete molekulide ja ravimite süntees ning tehnoloogia uusimad saavutused.

Konverentsi peakorraldaja akadeemiku ja TTÜ keemiaprofessori Margus Loppi sõnul on selleaastane Tallinna konverents läbilõige maailma keemiateaduse tänasest võimekusest ja suundumustest. „Eriti oluliseks pean ettekandeid väikeste molekulide käitumisest eluslooduse sarnaste katalüsaatoritena, millega ka Tallinna Tehnikaülikoolis edukalt tegeletakse. Palju ettekandeid on pühendatud uute meetodite rakendamisele ravimite ja teiste vajalike molekulide saamiseks. See on BOS-konverentsidele iseloomulik – akadeemiline teadus ja rakendusteadus üksteise innustajana ja toetajana,“ selgitab akadeemik Lopp.

Konverents toimub kümnendat korda ning kolmandat korda saadakse kokku Tallinnas (varem 2006 ja 2012. aastal). BOS konverentsidel osalevad nii ülikoolide teadlased kui tööstustehnoloogiate loojad eraettevõtetest.

Konverentsist võtab osa üle 250 teadlase kõikidelt kontinentidelt, v.a Antarktika. BOS konverentsidele pani aluse 20 aasta eest tehnikaülikooli audoktor ja Queensi ülikooli emeriitprofessor Victor Snieckus Kanadast. Konverentsi viivad läbi Tallinna Tehnikaülikooli keemikud eesotsas professor Margus Loppiga. Konverentsi korraldamist toetavad Tallinna Tehnikaülikool ja Tartu Ülikool. Oluliselt tuge konverentsile annavad Teaduste Akadeemia, Tallinna linn ja mitmed ettevõtted.