Tallinnas umbes 60 automaati omava ettevõtte kogumispunktidesse tariti piirkonnas aasta jooksul 43 tonni taarat, 2007. aastal oli kogus enam kui kümne tonni võrra väiksem, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tomra juhatuse esimees Eero Nõgene arvas, et üks rekordkoguse põhjuseid on linnakodanike teadlikkuse kasv. Samal ajal ei salanud ta maha ka seda, et pa-kendiautomaatide tarnija edu võib olla tingitud sellest, et taara käsitsi vastuvõtu punkte on viimasel ajal järjepanu suletud.

„Mina arvan aga, et see ongi positiivne,” kommenteeris ta seda tõsiasja. „Skandinaavia maades näiteks kogutakse ainult 20 protsenti taarast käsitsi, meil on automaatidesse toodavate pakendikoguste osakaal umbes 40 protsenti.” Nõgene lisas, et suurtesse kaubanduskeskustesse on tarbijatel ka mugavam oma kasutatud joogitaarat viia.

Pakendiringluse eest vastutava Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno-Peeter Raali sõnul kogutaksegi Tallinnas ja Harjumaal enim taarat. „Siit tuleb ligi pool, võib-olla lausa 55 protsenti,” teatas ta. Raali sõnul ei ole selle põhjus mitte niivõrd vastava piirkonna kogumissüsteem, vaid pigem ikkagi suur inimeste kontsentratsioon.

„Automaatide hulga kasv võib kogumissüsteemile muidugi kaasa aidata, sest käsitsi taarat vastu võtvates taarapunktides olevat arhailist hõngu, mis võib inimestele vastu hakata, neis pole,” lisas Raal.