Vähemalt alates 2011. aastast viib Tallinna Linnamäe Vene Lütseum kõik oma esimese klassi lapsed Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossi saali, kus toimub kooliastujate nn sisseõnnistamine. Kohustuslik on ka paraadfoto sirbi ja vasara taustal, kus lisaks väikestele koolijütsidele poseerib ka direktor Sergei Garanža, kes "Aktuaalse kaameraga" nõustus suhtlema vaid vene keeles, vahendab ERR Uudised

"See on Venemaa ja Eesti ajalugu. On see hea või halb, aga see on ajalugu," põhjendas Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi direktor Sergei Garanža.

Garanža sõnul on kümne aasta jooksul sellest saalist läbi käinud üle tuhande kooliastuja ja mitu tuhat lapsevanemat. "Ja mitte ükski neist ei ole teinud etteheiteid, et direktor, et te teete oma tööd halvasti. Vastupidi, kõik ootavad seda üritust," lausus ta.

Tallinna Linnamäe Vene Lütseumi teises klassis käib ka Keskerakonna poliitiku Yana Toomi poeg. Toom ei näe sirbi ja vasara taustal pildistamises probleemi. "See on osa meie ajalugu ja see võib meeldida või mitte, aga see on fakt. Me kõik teeme pilti ma ei tea Punasel väljakul, püramiidide juures, Russalka taustal jne," vastas Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom.

"Ma ausalt öeldes ei mõista seda otsust, miks peaks üks Eesti kooli klass minema klassipilti tegema nõukogude sümboolika taustale," leidis haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.