Täna kell 17 ootab Eesti Kunstiakadeemia linnakülalisi Harju tänava haljasalale, kus avatakse uus puidust varjualune. Paarile inimesele hõlpsalt varju pakkuv objekt püstitatakse 23. septembrini Tallinna südamesse, et näha, kuidas suuremad publikuhulgad eksperimentaalse puitarhitektuuri vastu võtavad.

Tänavuse varjualuse Siluett idee autori Elina Liiva sõnul tuli algset ideed töö käigus oluliselt muuta. “Püüdsin luua ruumi, mis laseks mul olla korraga nii üksi kui inimeste seas. Kuidas olla üksinda mitte olles üksi?" ütles Liiva.

"Lahenduseks mõtlesin välja varjualuse, mis koosnes põranda ja lae vahel olevast kumminöörimetsast ja oli musta värvi. Kumminööride vahele oli ära peidetud toolid, kuhu inimene saaks istuda," sõnas idee autor. Tema sõnul sai varjualuse nimeks Siluett, sest selles istuvast inimesest paistaks väljast vaatajale vaid piirjooned. "Ideed realiseerima hakates, sai üsna kiirelt selgeks, et seda ei saa esialgse plaani järgi ehitama hakata. Selgus kohe, et linnaruumis ei saa kumminööri materjali kasutada – see süttib kiiresti ning on väga kergesti läbilõigatav,” kirjeldab autor varjualuse keerulist elulugu.

Üliõpilaste ehitustöö juhendaja arhitekt Jaan Tiidemann ütles ehitusprotsessi kohta, et kohe kui Siluett välja valiti, sai selgeks, et selle ehitamises pole midagi selget. "Nüüd, pärast kahte kuud pingelist kavandamist, on meil selgeks saanud, et tegemist on eksperimendiga,” ütles Tiidemann.

Varjualuse planeerimine ja ehitamine on kunstiakadeemia arhitektuuritudengite esimese kursuse suurprojekt olnud juba üksteist aastat. Harju tänava haljasalale kerkib see aga alles teist korda. Pärast saab varjualuse koduks Pedaspea.