“Üle-eelmisel linnavolikogu istungil teatas linnapea Edgar Savisaar ühe päevakorrapunkti arutelu ajal reformikas Ülle Rajasalule, et linna tellitud värske uuring näitab Reformierakonna toetuse olulist langust pealinnas,” kirjutab Tallinna sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Jaak Juske oma blogis.

“Avades eelmisel esmaspäeval Pealinna lehe oli veendunud, et leian sealt värske uuringu koos erakondade toetusprotsentidega. Linnapea ju lubas. Tõsi, märtsikuus läbi viidud uuringu tulemused seal tõesti ka olid. Linn oli nimelt soovinud teada, millised kohad on tallinlaste jaoks linna peamised vaatamisväärsused. Erakondadest aga ei sõnagi,” märgib Juske.

Juske sõnul ei lubanud Savisaar kogu uuringut lehes avaldada sel lihtsal põhjusel, et märtsikuine 500 valimiga tallinlaste uuring näitab Keskerakonna toetuse järksu langust ja sotside populaarsuse hüppelist tõusu. “Olgu mainitud, et vastupidiselt linnapea kinnitusele, Reformi toetus hoopis kerkis. Võib lausa öelda, et tõusis kõigi erakondade reiting peale Keskerakonna.”

500 küsitletust 31,4 protsendil puudus erakondlik eelistus või ei ole nad valmis valimistel osalema. Kui see grupp maha arvata, on märtsikuu seisuga erakondade toetus Tallinnas järgmine (sulgudes toetus jaanuaris):

Keskerakond 45,7% (50,5%)
Reformierakond 23,3% (21,1%)
IRL 12,5% (12,4%)
SDE 9,3% (7,4%)

Rohelised 4,9% (3,7%)
Rahvaliit 1,1% (1,0%)
Vene Erakond Eestis 0,8%
Muu erakond 2,0% (3,7%)

Juske hinnangul tingis Keskerakonna toetuse languse linnavalitsuse otsus suunata miljoneid kroone võimupartei propagandaks, samuti kümnete linnakorterite odavmüük. “Järjest suurem osa tallinlastest mõistab, et Savisaare laristav bütsantslik valitsemisstiil ei ole jätkusuutlik. Samas pakuvad euroopalikke väärtusi rõhutavad sotsiaaldemokraadid ja teised opositsiooniparteid tänasele linnavõimule selget alernatiivi.”.