Saue vallas peaks 1. septembril kooliteed alustama 178 õpilast, ent kõigile neile Saue vald ise kooli pakkuda ei suuda ja seetõttu pöörduti abipalvega Tallinna haridusameti poole, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Saue vallas on üks munitsipaalkool Ääsmäe põhikool, kus on võimalik avada 1. septembril üks esimene klass, ja erakooli seaduse alusel tegutsev Laagri kool, mis kokkuleppel vallaga võtab järgmisel õppeaastal vastu kolm esimest klassi," seisab Saue vallavanema Andres Laiski pöördumises. „Palume võimaldada Saue valla õpilastele elukohajärgseks kooliks Saue valla poolt määrata Pääsküla gümnaasium vähemalt 67-le õpilasele."

Haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul on koostöö omavalitsuste vahel tervitatav, kuid esmakordseks teeb Saue ja Tallinna vahelise koostöö sõlmitav kirjalik leping. „See on oluline selleks, et ei tekiks vaidlusi rahastamise teemal, kui ühe omavalitsuse lapsed õpivad teise omavalitsuse koolis," ütles Ladva. „Teiseks oluliseks punktiks on, et kui mõnede Saue laste puhul määratakse elukohajärgseks kooliks Tallinna kool, siis peab see nii jääma põhikooli lõpuni või kuni Saue suudab ise pakkuda kooli."

Praegu õpib Tallinna koolides üle 700 Saue valla õpilase. Näiteks Harku ja Viimsi vald üritavad olukorda lahendada uute koolide ehitamisega. Harku vallast käib pealinnas koolis üle 400 lapse ja sellel sügisel läheb esimesse klas­si 186 last. „2013/14. aastal alustab kooliteed juba 246 õpilast ning Harku vald pole seetõttu maha matnud lähitulevikus ühe põhikooli avamise mõtet," lausus Harku valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Ervin Jürisoo.